Wie was Mata Hari?

Mata Hari is een naam die toch nog wel vaak opduikt, maar wie was Mata Hari? Er zijn boeken over haar geschreven, er zijn tentoonstellingen over haar en google op deze naam en je krijgt een berg informatie. Ik ben de geschiedenis eens ingedoken om meer over haar te weten te komen.

Huwelijk

Mata Hari werd op 7 augustus 1876 geboren in Leeuwarden als Margaretha Geertruida Zelle. Ze is de oudste dochter van niet-onbemiddelde ouders. Als in 1889 haar vader failliet wordt verklaard en in 1891 haar moeder overlijdt, wordt Margaretha bij familie ondergebracht. Als ze 17 is reageert ze op een huwelijksadvertentie uit de krant waarin een beroepsofficier uit Nederlands-Indië een meisje zoekt met het doel een huwelijk aan te gaan. Op 19-jarige leeftijd trouwt Margaretha met deze officier, Rudolf MacLead en een aantal jaren na het huwelijk vertrekt het paar naar Nederlands-Indië. Ondanks dat het huwelijk niet gelukkig was, krijgen ze 2 kinderen: zoontje Norman-John en dochter Jeanne-Louise. In 1899 overlijdt hun zoon. In 1902 scheiden ze en keer Margaretha terug naar Nederland.

Wie was Mata HariParijs

Er moest geld worden verdiend en dus besluit ze haar geluk in Parijs te gaan zoeken. Ze treedt op als circusartieste en schildersmodel. Emile Guimet nodigt haar uit om op de opening van zijn museum voor oosterse kunst op te treden. Dit optreden werd haar grote doorbraak. Gekleed in niets anders dan een sarong en een met juwelen versierde bustehouder voerde Mata Hari zogenaamde authentieke, oosterse dansen op voor de god Shiva. De ster Mata Hari is geboren. Ze reist door heel Europa en verdient veel geld. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en die maakte een einde aan haar carrière.

Wie was Mata Hari; een spion?

Haar talloze, openlijke affaires met mannen in uniform – van welke nationaliteit dan ook – maken haar verdacht in de ogen van de geheime diensten. Ook haar relatie met de liefde van haar leven, de Russische kapitein Vadim de Massloff, maken haar verdacht. De Franse Geheime Dienst had Duitse telegrammen onderschept die erop zouden duiden dat Mata Hari ook in dienst van de vijand stond.

Doodstraf

Haar rol als dubbelspion zou haar op den duur fataal geworden zijn. Zowel de Duitsers als de Fransen wantrouwden haar en op 13 februari 1917 wordt Mata Hari in Parijs door de Franse politie gearresteerd. De Nederlandse regering diende tevergeefs een gratieverzoek in. Hoewel er geen enkel sluitend bewijs was voor de aanklacht tegen Mata Hari, werd zij in juli 1917 wegens hoogverraad veroordeeld tot de dood. De executie werd op 15 oktober van dat jaar in de bossen bij Parijs voltrokken door een vuurpeloton. Zij werd slechts 41 jaar.

Femme Fatal

Mata Hari, die een leven vol seks, sensatie en spanning heeft geleefd, houdt tot op de dag van vandaag nog steeds de gemoederen bezig. Het dossier over de rechtszaak rondom de vermeende spionne komt in 2017 vrij. Misschien komen we er dan eindelijk achter wat de Fransen bezielde en krijgen we een beter antwoord op de vraag: ‘Wie was Mata Hari?’.

Leave a Reply