Waddeneilanden

De herfstvakantie is begonnen! Tijd om heerlijk een weekje te gaan genieten op een van de Waddeneilanden. Weken geleden begon ons avontuur al met het uitzoeken van de vakantiebestemming. Ieder eiland heeft zo zijn eigen charme, maar hoe kies je nu jouw vakantiebestemming uit? Misschien kan ik je iets helpen door de bewoonde eilanden naast elkaar te zetten.

De Waddeneilanden; allen even mooi!

  • Texel. Met een landoppervlakte van ongeveer 170 km² het grootste Nederlandse Waddeneiland. De gemiddelde lengte van het eiland is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km. Texel heeft ruim 13.000 inwoners. Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Texel is een geliefd oord voor vogelliefhebbers. Op sommige dagen kan een ervaren vogelaar wel honderd verschillende soorten waarnemen. Naast de rijke en gevarieerde flora en fauna heeft het eiland ook veel bezienswaardigheden.
  • Vlieland. De gemeente Vlieland telt slechts 1.087 inwoners. Het eiland heeft ook maar een dorp; Oost-Vlieland. Het grootste deel van de inwoners woont daar. Van de vijf bewoonde Waddeneilanden heeft Vlieland de hoogste duintop: 45 meter hoog. Toerisme is de voornaamste bron van inkomsten op Vlieland. Vlieland kent een vijftiental hotels en enkele honderden vakantiehuizen en appartementen. Er zijn twee kampeerterreinen op het eiland. De totale strandlengte is 20 km en de totale lengte van de fietspaden is 26 km. Doordat het eiland auto en motorvrij voor toeristen is, is het een rustig eiland waar genieten van de natuur voorop staat.
  • Terschelling. Het eiland Terschelling telt zo’n 5.000 inwoners. De totale strandlengte is 30 kilometer en de totale lengte van de fietspaden is ruim 70 kilometer. Net als bij de meeste andere Waddeneilanden is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Terschelling is ook bekend vanwege het Oeral Festival. In het hoogseizoen herbergt het eiland meer dan driemaal zoveel mensen als in de winter. Het eiland kent meerdere dorpjes en de auto en motor mogen mee, zodat je meerdere mogelijkheden hebt om het eiland te verkennen.
  • Ameland. Ameland telt zo’n 3.500 inwoners verdeelt over vier dorpjes. Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen. De totale strandlengte is 27 km en de totale lengte van de fietspaden is 100 km. Ameland is door zijn bijzondere lichtval en landschap reeds lang een geliefde verblijfplaats voor kunstenaars.
  • Schiermonnikoog. Met 922 inwoners is Schiermonnikoog de kleinste gemeente in Nederland qua inwoneraantal. De gemeente leeft voornamelijk van toerisme. Het eiland wordt geprezen om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op de vaste wal moeten achterlaten. De totale lengte is 18 km en de totale lengte van de fietspaden is 30 km.

De Waddeneilanden hebben dus veel te bieden. Onze keuze is gemaakt. Wij gaan genieten op het autovrije kleine eiland Schiermonnikoog. Even weg van alle hectiek en drukte! En op welk van de Waddeneilanden gaat u genieten? Laat het me weten, ik ben benieuwd.

Leave a Reply