Waarom zetten we de schoen?

Sinterklaas is weer in het land en dan zetten we allemaal massaal weer de schoen. Maar waarom zetten we de schoen? Van kleins af aan doe ik ook al mee met deze traditie. Kan me het hele ritueel van vroeger nog goed herinneren. Het begon vaak al in de middag met het maken van de mooiste knutselwerken voor Sint. En ‘s avonds nadat we de pyjama aan hadden, gingen we zittend voor de openhaard liedjes zingen voor Sint en zijn pieten. Een mandarijn, appel of wortel in de schoen achter latend gingen we met moeite naar bed. De volgende ochtend waren we van spanning natuurlijk extra vroeg wakker. “Ben ik lief geweest en heeft Sint of een van zijn pieten iets achter gelaten in mijn schoen?” Gelukkig was onze schoen altijd gevuld met een klein cadeautje of iets lekkers. Nu ik ‘iets’ ouder ben en deze traditie weer herhaal met mijn kinderen vraag ik me toch af; “Waarom zetten we de schoen?”.Waarom zetten we de schoen?

Feest van tradities

Het Sinterklaasfeest is net als veel andere folkloristische en traditionele feestdagen omgeven door een groot aantal tradities, die vaak al honderden jaren oud zijn. Met Sinterklaas eten we bijvoorbeeld pepernoten en speculaaspoppen, zetten we onze schoen en moeten we oppassen dat we niet in de zak van Sinterklaas verdwijnen. Maar waar komen deze tradities eigenlijk vandaan?

Waarom zetten we de schoen?

Een Sinterklaastraditie die een wat recentere oorsprong heeft, is het zetten van de schoen. Dit werd al in de 15e eeuw gedaan op Sinterklaasavond en was toen bedoeld voor de armen. Kinderen zetten dan op 5 december hun schoen in de kerk, waarna de schoenen werden gevuld door de rijken. De inhoud van de schoenen werd een dag later, op 6 december, de sterfdag van Sint Nicolaas, verdeeld onder de armen. In de 16e eeuw begon men met het gebruik dat kinderen thuis hun schoen zetten, waar zij door hun ouders werden gevuld met speelgoed en snoepgoed.

Cursus schoen zetten nodig?

Wil je nog even checken of je het schoen zetten goed doet…., kwam op YouTube dit cursusfilmpje tegen!

Heb je misschien een grappige anekdote over het zetten van de schoen? Laat het mij weten!

 

Andere blogs over tradities rondom de feestdagen:

4 Responses

 1. Intocht van Sinterklaas - Nederlandinfoblog.nl

  […] Waarom zetten we de schoen? […]

 2. Sinterklaas surprise - Nederlandinfoblog.nl

  […] Intocht van Sinterklaas […]

 3. Waarom zetten wij een kerstboom? - Nederlandinfoblog.nl

  […] Waarom zetten we de schoen? […]

 4. Fabian
  Fabian mei 24, 2016 at 11:21 am | | Reply

  Leuk doch informatief stukje informatie over een mooie traditie. Hier zetten de kids ook hun schoenen bij onze open haard. Hoe blij ze wel niet zijn als ze de volgende ochtend kijken wat er in zit ;).

Leave a Reply