Voetballegende Johan Cruijff

Het Nederlandse voetbal kent een aantal belangrijke personen, de meest bekende daarvan is voetballegende Johan Cruijff. Hij wordt beschouwd als een van de beste Nederlandse voetballers in de geschiedenis. Niet alleen nationaal, ook international wordt hij gerekend tot een van de grootste voetballers ooit.

Johan Cruijff, de Nederlandse voetballegende, stierf op 24 maart 2016 in zijn woonplaats Barcelona aan de gevolgen van longkanker, hij werd 68 jaar.

DE JEUG VAN VOETBALLEGENDE JOHAN CRUIJFF

Hendrik Johannes Cruijff werd op 25 april 1947 in Amsterdam geboren. Hij was de tweede zoon van Hermanus Cornelis Cruijff en Petronella Bernarda Draaijer. Hij groeit op in de buurt van station De Meer, het stadion van AFC Ajax. Zijn ouders hebben een groentewinkel en leveren regelmatig fruit bij de Amsterdamse voetbalclub. Zijn moeder Nel is vaak actief als vrijwilligster in de kantine van Ajax.

OVERLIJDEN VAN ZIJN VADER

Als Johan 12 jaar is, overlijdt zijn vader en wordt de groentezaak gesloten. Zijn moeder gaat als huishoudster werken bij de Ajax-trainer Vic Buckingham en krijgt hierdoor een betaalde baan. Ook Johan Cruijff wordt geholpen. Omdat Johan het op school niet goed doet en zonder diploma van school komt, krijgt hij via Ajax een baantje als winkelbediende in een sportzaak, later in een textielwinkel.

EERSTE STAPPEN OP DE VOETBAL MAT

Al vroeg stond Johan op de grasmat een balletje te trappen. Nadat hij vier jaar met de club heeft meegetraind wordt Johan op tienjarige leeftijd als lid aangenomen bij Ajax. Op zijn zeventiende is Johan in het bezit van een jeugdcontract en debuteert in het eerste van Ajax. In de loop van de tijd ontwikkelt hij zich als de absolute leider bij de Amsterdamse voetbalclub. Cruijff tekent in 1963 een profcontract bij Ajax en leidt de club met een doelpuntensaldo van 247 treffers in 318 wedstrijden naar zes landstitels en vier KNVB-bekers. In 1964 debuteert hij voor het Nederlands elftal. Tot 1973 wint hij wereldbeker, drie keer de Europacup en twee keer de Europese Supercup. Hij wordt twee keer benoemd tot Europees voetballer van het jaar. Op 7 september 1966 maakt Cruijff zijn officiële debuut in het Nederlands elftal.

BARCELONA

In 1973 vertrekt Cruijff naar FC Barcelona. Daar zal zijn legende alleen maar verder toenemen. Onder zijn leiding leidt hij FC Barcelona voor het eerst in veertien jaar naar de Spaanse landstitel. Ook op het Nederlands voetbal drukt hij, samen met FC Barcelona trainer Rinus Michels, een belangrijke stempel. Zo was hij ook verantwoordelijk voor het succes van het Nederlands elftal tijdens het WK van 1974. De voetballegende Johan Cruijff zal maar 48 keer voor Oranje uitkomen maar daarin scoorde hij wel 33 keer. Cruijff vertrekt na 5 seizoenen bij FC Barcelona naar de Verenigde Staten maar keert in 1981 weer terug bij Ajax. Uiteindelijk zet hij een punt achter zijn voetbalcarrière en wordt trainer. Met Ajax en Barcelona won hij vele prijzen.

JOHAN CRUIJFF FOUNDATION
Na zijn ontslag 1996 bij Barcelona blijft voetballegende Johan Cruijff betrokken bij de voetbalwereld. Hij geeft Ajax en Barcelona adviezen en was actief als bondcoach van Catalonië tussen 2009 en 2012. In 1997 richt Johan de Johan Cruijff Foundation op waarmee hij kinderen wil laten sporten. De Foundation ondersteunt sportprojecten voor jeugd in wijken en jongeren met een handicap.

JOHAN CRUIJFF ARENA

25 april 2017, op de verjaardag van Johan Cruijff, is bekend gemaakt om de ‘Amsterdam ArenA’ in de ‘Johan Cruijff ArenA’ te wijzigen. FC Barcelona gaat het nieuw te bouwen stadion voor de jeugdspelers vernoemen naar Cruijff. 

Door zijn dynamiek en onovertroffen techniek maakte Johan Cruijff tot de beste speler van zijn tijd. Balbezit stond centraal in zijn visie. Maar ook zijn gevleugelde uitspraken maakte hem populair. Denk hierbij aan “Elk voordeel heb zijn nadeel” en “Je moet schieten anders kun je niet scoren”. lees hier blog die speciaal is gericht op de taalaspecten van de voetballegende Johan Cruijff.