Viering Leidens ontzet

Viering Leidens ontzet: Sinds 1574 wordt het Leidens Ontzet ieder jaar herdacht in de Leidse Pieterskerk. Met het Leidens Ontzet wordt op feestelijk wijze het einde van de maandenlange Spaanse belegering van de stad Leiden herdacht. De jaarlijkse viering met allerlei festiviteiten werd in 1886 voor het eerst gehouden, waarbij in de ochtend gratis haring en witbrood wordt uitgedeeld aan alle inwoners van Leiden. Viering Leidens ontzet

Het doorzettingsvermogen van de bevolking en het water bleken sterke wapens tijdens het Leidens Ontzet en was een belangrijke mijlpaal in de strijd om de onafhankelijkheid van de Republiek.

Prins Willem van Oranje schonk de stad als blijvend moment de Hogeschool, nu de Universiteit, die reeds op 8 februari 1575, vier maanden na het Ontzet, werd ingewijd.

Historische gebeurtenis

Een belangrijke historische gebeurtenis vond plaats in Leiden op 3 oktober 1574 toen de stad werd bevrijd van de belegering door de Spanjaarden. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 stort een deel van de verzwakte stadsmuur bij de Koepoort met groot lawaai in. De Spanjaarden, bang voor een uitval en het opkomend water, vluchten in paniek. Om acht uur ’s ochtends komen de Watergeuzen onder bevel van De Boisot via de Vliet de stad binnenvaren en brengen haring en wittebrood mee. Na de bevrijding brak een groot volksfeest uit dat elk jaar wordt herdacht met festiviteiten. Het Leidens Ontzet heeft een folkloristisch karakter en vindt plaats op maandag 3 oktober 2016.

Viering Leidens ontzet

Viering Leidens ontzetHet hart van de meeste Leidenaren begint pas echt sneller te kloppen, nee niet met Sinterklaas, maar op 3 oktober! Dit feest kan eigenlijk niet in woorden worden samengevat daar het mythische proporties heeft aangenomen. Deze lokale vrije dag wordt om 7.00 uur begonnen met trompetgeschal; “het Feest der Feesten” kan beginnen! Het Leidens Ontzet is één van de oudste evenementen van Nederland, is heel divers en heeft voor iedereen wat leuks. Er zijn theatervoorstellingen, wordt er haring en wittebrood gegeten, gezongen, worden er historische lezingen opgedragen, zijn er markten en een nostalgische kermis. Er wordt hutspot gegeten en er is muziek, heel veel muziek. Wat te denken van jazzoptredens, bandjes, enzovoorts. Ook voor kinderen zijn er volop activiteiten. Aan de vooravond van Leidens Ontzet vindt steevast de Taptoe plaats. In deze optocht van licht door de Leidse binnenstad laten vele Leidse sportverenigingen zich van hun beste kant zien. Alle activiteiten zijn op deze dag gratis te bezoeken.

Bezoeken Leidens ontzet Viering Leidens ontzet

Viering Leidens ontzet een keer meemaken? Het is aan te raden om het Leidens Ontzet met de trein te bezoeken. Alhoewel er in de binnenstad verschillende parkeergarages zijn kan het door wegafzettingen en hoge bezoekersaantallen, moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden. Het treinstation Leiden Centraal heeft verbindingen met verschillende andere grote Nederlandse steden.

Meer weten over de Tachtig jarige oorlog. Lees dan ook onze blogs over:

Leave a Reply