Vierdaagse van Nijmegen

Ieder jaar ontvangt Nijmegen honderdduizenden bezoekers die speciaal komen voor de Vierdaagse van Nijmegen en voor de Nijmeegse Zomerfeesten. De deelnemers komen om deel te nemen aan de wandelprestatietocht in de Waalstrand en haar groenrijke omgeving. Sinds 1925 wordt de vierdaagse enkel georganiseerd in Nijmegen. Na vier dagen wandelen wacht de wandelaar een glorieuze intocht over de Via Gladiola om daarna het welverdiende Vierdaagse kruis in ontvangst te nemen. De 101ste Vierdaagse van Nijmegen vindt plaats van 18 tot en met 21 juli 2017.

Afstanden

De vierdaagse heeft drie afstanden, namelijk 30, 40 of 50 kilometer. Elke wandeldag staat een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot de vierde De dag van Cuijk.

Geschiedenis Vierdaagse van Nijmegen

Op 3 april 1908 wordt de Nederlansche Bond voor Lichamelijke Opvoeding opgericht. De doelstelling van deze organisatie was het bevorderen van de volksgezondheid. Deze vierdaagse was toegankelijk voor alle mannen, maar werd voornamelijk bewandeld door militairen. Deelnemers konden vanuit 15 verschillende plaatsen in Nederland starten. Men moest 140 km afleggen in vier dagen, 35 km per dag. Onder de 306 mannelijke deelnemers waren 10 burgers. Op de laatste dag moest men terug keren naar de startplaats. De Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen zijn inmiddels uitgegroeid tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de oorlog worden er verschillende pogingen ondernomen om de wandelaars tegemoet te komen en in 1940 wordt een noodvierdaagse georganiseerd. Maar in 1941 kon er niet meer gewandeld worden en de tocht werd verboden uit angst voor samenscholing.  Maar er waren fanatiekelingen die op eigen verantwoording toch de Vierdaagse gingen lopen. Daaronder zitten twee wandelclubs; de Dubbele Adelaars Nijmegen en De Blauwvosjes. Dit verbod had een onverwacht gevolg. Verschillende steden gingen zelf een eigen avondvierdaagse organiseren. De wandelafstanden waren korter en kleinschaliger maar wel veel toegankelijker voor volwassenen en kinderen. Deze alternatieve avondvierdaagsen werden een middel om zich te verzetten tegen de Duitse bezetter. De wil om te lopen verdween niet na de oorlog en op 23 juli 1946 ging de 30e vierdaagse van start met meer dan 4000 deelnemers. Het aantal wandelaars groeide explosief. De vierdaagse van Nijmegen werd groter dan ooit en steeds meer steden omarmden de avondvierdaagsen.

Blaren en beloning

In 2016 prikte het Rode Kruis 12.645 blaren door. Maar wandelaars hebben ook te kampen met klachten als schaaf- en snijwonden en overbelaste spieren en gewrichten. Dus een goede voorbereiding is noodzakelijk. Maar heb je de tocht volgens de reglementen volbracht, kom je in aanmerking voor een beloning. Iemand die voor de eerste keer deelneemt ontvangt een Vierdaagse kruis. Bij iedere volgende succesvolle deelname wordt of een cijfer of een andere variant van het Vierdaagse kruis als beloning uitgereikt. Daarnaast kan iedere deelnemer aan de Vierdaagse nog een certificaat bestellen.

Vierdaagse feesten

Naast de wandelvierdaagse staat Nijmegen ook bekend om haar Vierdaagse feesten. Door alle festiviteiten en de volle terrasjes tijdens Vierdaagse feesten is het voor jong en oud aangenaam vertoeven in Nijmegen. De zomerfeesten rondom de Nijmeegse wandelvierdaagse kent een keur aan artiesten voor jong en oud en is bovendien gratis toegankelijk. Er valt genoeg te doen. De hele dag door zijn er activiteiten en feesten. Klik hier voor meer informatie over de feesten.

Lees ook onze eerder verschenen blog over de 100ste Vierdaagse.