Tsaar Peter in Nederland

Poetin opende als Russisch staatshoofd in 2013 het Nederland-Rusland jaar, echter hij was niet het eerste Russische staatshoofd dat een bezoek bracht aan Nederland. Eerder was Tsaar Peter in Nederland.

Goed voorbeeld

Tsaar Peter wilde van Rusland een modern land maken en hervormingen volgens Westers model doorvoeren. Nederland (de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) maakte toentertijd een bloeiperiode door en vormde voor de tsaar een goed voorbeeld voor zijn eigen land. Op jonge leeftijd trok de tsaar incognito door de Noord-Europese landen en op 18 augustus 1697 was Tsaar Peter in Nederland. Hij wilde graag het vak van scheepstimmerman leren en Zaandam was destijds het wereldcentrum van de scheepsbouw. Hij gaat aan de slag bij de scheepstimmerwerf van Lijns Teeuwisz.

Tsaar Peter in Nederland niet welkom

Tsaar Peter in NederlandOmdat de Tsaar niet herkend wilde worden ging hij onder de naam Pjotr Michajlov op de scheepswerf aan het werk. De anonimiteit is echter van korte duur, omdat Tsaar Peter een opvallende verschijning was. Hij was ruim 2 meter lang terwijl in die tijd de gemiddelde Nederlander maar 1.65 meter lang was. Hij werd dan ook door schippers die al eens in Rusland waren geweest herkend. Ook de weduwe die bij Kist inwoonde en tijdelijk was afgekocht, bazuinde overal rond dat zij de Russische tsaar op bezoek hadden. Al snel werd hij op straat door iedereen met weinig ontzag nagewezen en toegeschreeuwd. Dit was voor Tsaar Peter een enorme vernedering en na één week vertrekt hij vanuit Zaandam. Hij gaat als hoofdscheepstimmerman aan de slag in Amsterdam en houdt dit 4 maanden vol.

Tsaar Peter Huisje Tsaar Peter in Nederland

Omdat hij incognito in Nederland verbleef, verkoos hij ervoor om in een klein, eenvoudig dijkhuisje op Krimpenburgh te gaan wonen. Hij huurde dit huisje van de plaatselijke smid Gerrit Kist, die al eerder op de werven van Moskou had gewerkt. Het huisje staat nog op precies dezelfde plek als in 1697. Het is één van de oudste, nog bestaande houten huisjes van Nederland. Het huisje heeft maar twee kleine kamertjes en een kleine bovenverdieping. Om het huisje te beschermen tegen weer en wind, is er in 1985 een gebouw overheen gebouwd. Een bezoekje aan het Tsaar Peterhuisje is de moeite waard. Op de Dam in Zaandam staat een standbeeld van Tsaar Peter, afgebeeld als scheepsbouwer.

 

Leave a Reply