Stalagmieten en stalactieten

Stalagmieten en stalactieten zijn de fraaie gesteentekolommen van calciet of kalksteendie zich in druipsteengrotten vormen.

Druipsteengrot

Een druipsteengrot ontstaat in kalksteen omdat ondergrondse stromen door het gesteente stromen en de kalksteen langzaam oplost. Dit is een proces van oplossing van kalksteen (of calciet) in koolzuurhoudend water en wordt karstverschijnsel genoemd. Karst heeft betrekking op alle verschijnselen, die met de oplossing van kalksteen in water te maken hebben.

Verschil tussen stalagmieten en stalactieten Stalagmieten en stalactieten

Omdat het zoute water zich een weg doorheen de kalkstenen maakt blijf er kalk van de kalkstenen achter. Wanneer er kalk wordt gevormd aan het plafond spreekt men van stalactieten.

De druppels bevatten kleine hoeveelheden mineralen die zich op de al aanwezige druipsteenkegel afzetten, waardoor een stalactiet omlaag groeit. Waar de druppels de bodem bereiken, ontstaat een omhoog groeiende kegel van minerale afzettingen of een stalagmiet. Tenslotte kunnen de dalende en de stijgende kegels elkaar ontmoeten en samengroeien en spreekt men van een zuil. Een ezelsbruggetje om het verschil te onthouden: stalacTIETEN hangen en stalagMIETEN staan!

Groei

De meeste stalagmieten en stalactieten groeien ontzettend langzaam. Ze groeien maar een halve centimeter in 100 jaar. Normaal gezien zijn deze wit door de kalk maar soms bevatten ze mineralen of metaaldelen en krijgen ze mooie kleuren.

Bekende grotten

Stalagmieten en stalactietenDichtbij huis kunt u de Grotten van Han in België bezoeken. Het is één van de grootste grottenstelsels van Europa en is ontstaan door de stroming van de rivier de Lesse. Hier vindt u gangen met stalagmieten en stalactieten en grote ruimten genaamd de Minaretzaal, de Geheimzinnige zaal en de Wapenzaal. De temperatuur in deze grot is zomer en winter 13ºC. Onder begeleiding van een gids kunt u de grotten bezichtigen. U zult verstelt staan!

“Iets” verder van huis, in Slovenië, bevindt zich de Križna grot. De 8 km lange grot is beroemd om zijn 22 turquoise en smaragdgroene meren die van elkaar gescheiden worden door poreuze kalksteen formaties. In de grot worden uw ogen gestreeld door de indrukwekkende stalagmieten en stalactieten die zich langs de oevers van de meren hebben gevormd. Križna jama rankt op de vierde plaats in de wereld op het gebied van biodiversiteit. In het grottenstelsel leven maar liefst 44 verschillende diersoorten.

Wilt u een bezoek brengen aan een grot? Houdt er rekening mee dat een goede psychische conditie een vereiste is.

Leave a Reply