Spullen Mata Hari onder hamer

Eerder schreven wij al een blog over ‘Wie is Mata Hari’. Deze femme fatal, die een leven vol seks, sensatie en spanning heeft geleefd, houdt tot op de dag van vandaag nog steeds de gemoederen bezig. Vandaag lazen wij het bericht dat allerlei eigendommen van Mata Hari onder de hamer gaan en ook daar blijkt een enorme interesse voor te zijn. Vandaar dit bericht: “Spullen Mata Hari onder hamer”. Het dossier over de rechtszaak rondom de vermeende spionne komt ergens in 2017 vrij. En zodra we hier meer over weten, zullen wij u nader informeren. Misschien komen we er dan eindelijk achter wat de Fransen bezielde en krijgen we een beter antwoord op de vraag: ‘Wie was Mata Hari?’

Spullen Mata Hari onder hamer

Wie geïnteresseerd is in het leven van Mata Hari (1876-1917) kan op 27 maart terecht op een veiling waar allerlei spullen van haar onder de hamer gaan. Veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam veilt opnieuw brieven, foto’s en andere voorwerpen van de beroemde Nederlandse spionne en danseres.

Het gaat in totaal om zo’n tachtig items, waaronder ook brieven van haar echtgenoot Rudolph MacLeod. Met deze officier trouwde ze op 19-jarige leeftijd en krijgt ze twee kinderen. De verzameling is volgens het veilinghuis afkomstig van een van zijn nazaten.

Eerder al spullen Mati Hari onder hamer

De Zwaan veilde vorig jaar ook al spullen van Mata Hari. Die waren afkomstig van een neef van de notaris die de spullen – via een met Mata Hari bevriende kunstenaar – in bewaring had gekregen. De opbrengst was toen 17.000 euro, veel meer dan verwacht.

Mata Hari

Mata Hari, die eigenlijk Margaretha Geertruida Zelle heette en werd geboren in Leeuwarden, werd in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Fransen gefusilleerd wegens hoogverraad. Ze zou Franse officieren met wie ze een verhouding had militaire geheimen hebben ontfutseld.

One Response

Comments are closed.