Sinterklaasgedicht

Voor de ene het leukste onderdeel van het hele sinterklaasgebeuren, voor de ander het grote struikelblok; het schrijven van een Sinterklaasgedicht. Hierbij enkele tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht.

Sinterklaasgedicht Sinterklaasgedicht

Een Sinterklaasgedicht is een gedicht dat wordt geschreven voor een bepaald persoon en dat vaak hardop moet worden voorgelezen door die persoon bij het uitpakken van de surprise of het cadeau. In een traditioneel sinterklaasgedicht worden vaak de minder gunstige eigenschappen van de ontvanger op een leuke manier benadrukt.
De meeste sinterklaasgedichten zijn tamelijk simpel van opzet. Ze bestaan voornamelijk uit eindrijm met rijmschema aa, bb, cc, dd, ee, etc. De rijmwoorden liggen meestal zeer voor de hand. Zo beginnen veel sinterklaasgedichtjes met zinnen als: Sint heeft uren zitten denken, wat hij jou toch zou schenken.

Tips schrijven Sinterklaasgedicht

Vaak missen mensen de inspiratie voor het schrijven van een rijm of vinden het moeilijk om iets te rijmen. Vandaar dat wij een aantal tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht op een rijtje hebben gezet.

  • Schrijf voordat je begint met dichten eerst wat punten op. Wat weet je van de persoon voor wie je een gedicht gaat maken? Liefhebberijen? Bepaalde eigenschappen? Een grappig voorval? Ergens mee plagen? Schrijf alvast een paar steekwoorden op. Misschien zitten er al rijmwoorden tussen. Als je niet zoveel van iemand af weet, kun je ook van het cadeau uitgaan. Heeft degene om het cadeau gevraagd of heeft Sint zelf iets verzonnen? Was het moeilijk te vinden? Denk je dat het echt bij de persoon past?
  • Maak een keuze uit deze trefwoorden. Kies voor de meest bruikbare trefwoorden waar genoeg over te vertellen is. Een gedicht wordt vaak rommelig als je heel veel onderwerpen wil behandelen. Je kunt ook het hele gedicht ophangen aan een onderwerp.
  • Zorg voor een goede balans tussen positieve en kritische elementen. Alleen maar positieve elementen maakt het gedicht te lief, het prikkelt niet. Een te negatief gedicht past niet in de sfeer van Sinterklaas.
  • Het is vaak makkelijker om te beginnen met allemaal kleine gedichtjes van de trefwoorden die je hebt gekozen. Hiermee leg je de basis voor je uiteindelijke gedicht en deze kunnen met tussenzinnen in elkaar worden geschoven.
  • De rijmconstructie is een belangrijk element in een Sinterklaasgedicht. Op zich is het simpel: laat woorden rijmen!
  • Probeer te geijkte rijmwoorden als ‘de sint zat te denken, wat hij … zou schenken’ te vermijden. Als je even je best doet, kun je ook tot originelere zinnen komen.
  • Heb je moeite met rijmen? Kies dan voor een strak rijmschema. Heb je al meer ervaring met het schrijven van gedichten, dan kun je kiezen voor een creatieve variant. Het consequent toepassen van een strak rijmschema – bijvoorbeeld coupletten van vier regels met schema ABAB – draagt bij aan het ritme van het sinterklaasgedicht. Een creatieve variant verlevendigt de tekst en kan de aandacht van de luisteraar trekken.
  • SinterklaasgedichtAls de trefwoorden zijn uitgewerkt, zijn er verschillende kleine gedichtjes ontstaan met originele rijmwoorden en een consequent rijmschema. Nu komt de volgende stap: de tekst in elkaar schuiven. Het is daarbij van groot belang de verschillende gedichtjes in de juiste volgorde achter elkaar te plaatsen. Zorg voor goede, logische overgangen tussen de onderwerpen. Werk toe naar een climax: eindig het Sinterklaasgedicht met een plaagstootje,  compliment of hint naar het cadeau.
  • Lees het gedicht van tevoren eens hardop voor jezelf op, dan hoor je vanzelf welke zinnen nog niet lekker lopen.
  • Typ het gedicht uit in een leesbaar lettertype zonder teveel poespas. De lezer moet jouw gedicht makkelijk kunnen voordragen dus denk aan een leesbaar lettertype, de lettergrootte, witregels, etc.

 

Mocht het met deze tips nog niet lukken. Er bestaan tegenwoordig computerprogramma’s en websites die  gedichten automatisch samenstellen. Maar ook als je tussentijds even vastzit, kun je gebruik van maken een online rijmwoordenboek of een woordenboek met synoniemen. Soms rijmt een synoniem voor het woord dat je wilt gebruiken wel of past het mooier in het ‘ritme’ van de tekst. Er is ook een rijmwoordenboek voor de iPhone: Rijmhulp.

Leave a Reply