Sinterklaas surprise

Sinterklaas surprise_defDe Sinterklaas surprise; alleen het bedenken en maken zorgt al voor de nodige hilariteit, maar ook voor stress. Gelukkig hoeven we dit jaar maar drie Sinterklaas surprises te bedenken en in elkaar te fröbelen. Maar waarom maken we een Sinterklaas surprise en waaraan moet zo’n surprise voldoen?

De Sinterklaas surprise….

Cadeaus die met het Sinterklaasfeest in Nederland worden uitgewisseld tussen oudere kinderen of volwassenen worden vaak gegeven in de vorm van een surprise. En geen surprise zonder sinterklaasgedicht. De surprise en het gedicht hebben in zo’n geval nogal eens betrekking op een interessante eigenschap van de ontvanger; hobby, werk, karaktereigenschap, etc.. Vaak wordt door middel van lootjes trekken anoniem bepaald voor wie je een cadeautje moet kopen en dus een Sinterklaas surprise moet maken. Sinterklaas surprise

Surprises zijn bijvoorbeeld:

  • Knutselwerk: een autoliefhebber krijgt een zelfgemaakte auto of een amateurfotograaf een zogenaamde camera; in het gedicht wordt dit als cadeau geïntroduceerd. In de auto of camera zit dan het echte cadeautje.
  • Goedmoedig plagen: iemand krijgt een brief waar zijn cadeau zich bevindt; en moet het hele huis door naar steeds weer een ander briefje.
  • Moeilijk inpakken: een pepernoot in een enorme hoeveelheid oud papier, of een cadeautje in kippengaas enzovoorts.

… en het gedicht!

Een sinterklaasgedicht is een gedicht dat voor het sinterklaasfeest wordt geschreven en dat vaak hardop moet worden voorgelezen bij het uitpakken van de Sinterklaas surprise. In een traditioneel sinterklaasgedicht worden de minder gunstige eigenschappen van de aangesprokene op vriendelijke wijze gehekeld.

De meeste sinterklaasgedichten zijn tamelijk simpel van opzet. Ze bestaan voornamelijk uit eindrijm met rijmschema aa bb cc dd ee enz., De rijmwoorden liggen meestal zeer voor de hand. Zo beginnen veel sinterklaasgedichtjes met zinnen als:Sinterklaas surprise

Sint heeft uren zitten denken
Wat hij Jantje toch zou schenken

Doordat de meeste sinterklaasgedichten eenvoudig van opzet zijn en veel mensen de inspiratie voor het schrijven van een rijm missen, bestaan er computerprogramma’s en websites die dergelijke gedichten automatisch samenstellen.

Tips voor de Sinterklaas surprise en het gedicht

Kijk maar eens op de volgende websites voor tips:

Heb jij hele originele ideeën voor je Sinterklaas surprise of gedicht? Ik ben benieuwd!!

 

Andere blogs over tradities rondom de feestdagen:

2 Responses

  1. Waarom zetten we de schoen? - Nederlandinfoblog.nl

    […] Sinterklaas surprise […]

  2. Waarom zetten wij een kerstboom? - Nederlandinfoblog.nl

    […] Sinterklaas surprise […]

Leave a Reply