Schiphol

Koninklijke Luchthaven Schiphol of Amsterdam Airport Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland en komt in Europa op de derde plaats. In 2016 was Schiphol met ruim 63,5 miljoen passagiers de op twee na drukste luchthaven van Europa, De luchthavens van Londen (Heathrow) en Parijs (Charles de Gaulle) zijn groter. Schiphol heeft 6 landingsbanen en bedient 108 luchtvaartmaatschappijen. De grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol is Air France-KLM. Op de luchthaven werken ongeveer 65.000 mensen en in heel Nederland werken 30.000 mensen in de luchtvaart. Door het uitgebreide en uitstekend bereikbare netwerk van bestemmingen hebben veel grote bedrijven kantoren in de direct omgeving van de luchthaven. Vliegveld Schiphol draagt daarmee voor een belangrijk deel bij aan de Nederlandse economie.

DE NAAM SCHIPHOL

De naam Schiphol komt al voor in stukken uit de late Middeleeuwen. Er bestaan diverse verhalen over het ontstaan van de naam Schiphol. Het bekendste verhaal is dat op plek in de Haarlemmermeer veel schepen vergingen. Het Haarlemmermeer was vroeger een meer met een watervlakte van 18.000 ha. oppervlakte. In de noordoosthoek van dit meer was een soort baai voor alle schepen. Bij sterke aanhoudende zuidwesterstormen vergingen daar veel schepen. Die noordoosthoek werd dus een schepengraf. Daarom kreeg deze plek de naam Schip Holl of Scheepshol en later Schiphol. Het woord hol betekent hier: graf. Er zijn bij de doorlegging in 1862 geen scheepswrakken gevonden. Toen in 1920 de burgerluchtvaart ontstond, bleef de naam Schiphol voortbestaan.

FORT SCHIPHOL

Na de drooglegging van de Haarlemmermeer wilde men de omgeving beschermen. Ter bescherming werd Fort Schiphol. Doel van het fort wat de afsluiting en verdediging van de ringvaart en zijn dijken alsook enkele wegen. Het fort is aan het einde van 1934 gesloopt. 

GESCHIEDENIS SCHIPHOL

In april 1916 gaf de minister van Oorlog toestemming voor de aankoop van grond in de buurt van het Fort Schiphol om daar een militair vliegveld in te richten, vliegkamp Schiphol. Op een terrein van 16,5 hectare werd het militair vliegveld ingericht. Op 19 september van dat jaar landden hier de eerste militaire vliegtuigen en tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog was het perceel gegroeid naar 76 hectare. Al snel na de inrichting besefte men dat Schiphol te klein was gepland – een probleem dat ook nu nog regelmatig opduikt.

PASSAGIERSVLUCHTEN

In 1919 wordt de KLM opgericht door Albert Plesman en krijgt hij toestemming om Schiphol als vliegveld te gebruiken. Op 17 mei 1920 opende de KLM haar eerste lijndienst tussen Amsterdam en Londen. Omdat de militaire positie van Schiphol verder afnam nam het belang van commerciële burgervluchten steeds belangrijker. De luchthaven werd op 1 april 1926 overgenomen door de gemeente Amsterdam. Er kwam een verkeerstoren en er werd een stationsgebouw neergezet ten behoeve van de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Het drassige land werd gedraineerd en in 1935 werden vier asfalt betonnen landingsbanen aangelegd.

TWEEDE WERELDOORLOG

Schiphol werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door zowel de Duitsers als de geallieerden. Het stationsgebouw werd met de grond gelijk gemaakt door bombardementen. Een replica van dit gebouw staat sinds 2005 op Aviodrome in Lelystad. Na de oorlog werd er hard gewerkt om Schiphol weer op gang te krijgen en op 28 juli 1945 landde het eerste commerciële  verkeersvliegtuig.

VERDERE UITBREIDING SCHIPHOL

Na de Tweede Wereldoorlog namen de activiteiten op Schiphol zo snel toe dat er enorm werd uitgebreid. Op dit moment wil Schiphol de komende jaren haar capaciteit verder uitbreiden naar 70-80 miljoen passagiers en tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar. Het is een stad op zich met winkels, restaurants, kantoren, hotels, politie en een apotheek. In 2016 vierde Schiphol haar 100ste verjaardag. De verdere uitbreidingsplannen van het vliegveld zal in de komende jaren wederom tot botsing komen met omwonenden.