Pablo Picasso

Eind januari is het vervolg gestart van de succesvolle serie “Krabbé zoekt Van Gogh”. Na vorig jaar in de voetsporen van Vincent van Gogh te zijn getreden, volgt hij in dit nieuwe seizoen de levenswandel van Pablo Picasso.

Wie is Pablo Picasso? Pablo Picasso

Pablo Picasso is één van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd en heeft een grote invloed gehad op de kunstwereld. Meer dan 70 jaar duurt zijn schildersloopbaan. Picasso had een gecompliceerde relatie met vrouwen. Tijdens zijn leven heeft Picasso naast zijn partners, diverse minnaressen gehad. Het zijn wisselende relaties met vrouwen, die hij als schildersmodel aantrekt.

Jeugd

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, beter bekend als Pablo Picasso, werd op 25 oktober 1881 geboren te Málaga. Hij was het eerste kind van Ruiz Blanco en Doña Picasso. Zij kregen nog 2 kinderen: Lola en Conchita. Picasso was een knappe verschijning en zijn vroeg ontwikkelde talenten deden hem algauw wennen aan complimenten en liefde. Dit zou zijn hele leven zo blijven.

Talent

De vader van Picasso was een kunstenaar. Hij schilderde stillevens. Om een financiële basis te hebben, gaf hij tekenles en was hij curator van het stedelijk museum. Picasso erfde zijn talent voor tekenen van zijn vader. Op zijn tiende ging hij bij zijn vader in de leer. Zijn ouders moedigden de artistieke ambities van hun zoon aan. Zijn vader zag al gauw dat zijn zoon meer talent had dan hijzelf en geeft hem al zijn schildermateriaal.

Jeugd

Na gestudeerd te hebben aan de kunstacademie Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid, maakte Picasso in 1900 zijn eerste reis naar Parijs. Indertijd de kunsthoofdstad van Europa. Hier ontmoette hij de dichter Max Jacob, die hem de Franse taal en literatuur leert. Al spoedig deelden de twee een klein en armoedig appartement. Het was een tijd vol armoede, kou en wanhoop. Picasso was vooral op straat te vinden, waar hij het alledaagse leven van armoede en wanhoop vastlegde. Al zijn zorgen en ontberingen komen naar voren.

Pablo PicassoBlauwe periode

Deze periode in de schilderkunst van Picasso (1901-1904/1905) staat bekend als de ‘blauwe periode’. Hij maakte sombere schilderijen in donkere, voornamelijk de kille tinten kobalt en indigo. In deze tijd reisde hij heen en weer tussen Barcelona en Parijs.

Roze periode

Picasso kreeg een minnares, Fernande Olivier en hij vestigde zich in 1904 definitief in Parijs. Deze periode van 1904 tot 1906, wordt ook wel de roze periode genoemd omdat hij ging schilderen met zachtere kleuren zoals roze. Onderwerp van veel schilderingen is het circus.

Afrikaanse periode

Eind 1906 begint Picasso aan zijn grote compositie “Les Demoiselles d’Avignon” dat figuren in een bordeel afbeeldde. Zijn inspiratie voor dit werk kwam uit Spaanse en Afrikaanse beeldhouwwerken. Deze Afrikaanse periode duurt tot 1909. Picasso werkte in deze tijd nauw samen met zijn vriend Braque en samen met hem ontwikkelde hij een geheel nieuwe stijl die bekend zou worden als Analytisch Kubisme. Samen worden zij gezien als de uitvinders van deze kunststroming.

Kubisme Pablo Picasso

De Kubisten probeerden alle vormen van de objecten die ze schilderden te laten zien. Ook de delen die normaal verborgen bleven, zoals de binnenkant en onderkant. In deze periode tussen 1909 en 1912 gebruikte Picasso voornamelijk bruine en andere neutrale kleuren. In 1912 begon de Synthetische fase, waarbij Picasso en Braque papierfragmenten in de schilderijen verwerken, als een soort collage.

Oorlogen

Het bekendste schilderrij van Picasso stamt uit 1937 en heet Guernia. Het schilderij is een protest op het bombardement op het Spaanse stadje Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In deze periode van oorlogen werd dit schilderij het symbool voor Picasso’s houding tegen oorlogvoering.

La Belle Hollandaise’Picasso in Nederland

Picasso verbleef in 1905 korte tijd in Schoorl, Hoorn en Alkmaar. Picasso deelde in Parijs een atelier met verschillende Nederlandse kunstenaars waaronder de Nederlandse cabaretier Ton Schilperoort. Deze nodigde hem uit om te komen logeren in Schoor. Later trok Picasso in het kosthuis van de postbesteller Jan de Geus. Ondanks dat hij hier maar enkele weken verbleef, is deze vakantie wel van betekenis geweest. Zijn schilderijen als ‘La Belle Hollandaise’, ‘Les Trois Hollandaises’ alsmede een schetsboek herinneren aan zijn tijd in Noord-Holland.

Een gezegde van Picasso is: “Als je mijn werk wilt begrijpen, moet je weten wat er op dat moment in mijn leven gebeurde”. Zijn schilderijen zijn dan ook zijn dagboeken.

Krabbé zoekt Picasso

In Krabbé zoekt Picasso volgt Jeroen Krabbé het spoor van de kunstenaar en zijn vrouwen door Frankrijk, Spanje en Italië. Deze uitzendingen zijn al gestart op 26 januari 2017, maar terug te kijken via Uitzending Gemist.  Meer informatie over deze serie? Klik hier.

Leave a Reply