Oudste steden van Nederland

De vijf oudste steden van Nederland zijn Maastricht (500 voor Christus), Nijmegen (70 voor Christus), Utrecht (50 na  Christus), Zutphen (100-200 na Christus) en Aardenburg (174 na Christus). Er is nog steeds een discussie gaande wie de oudste stad van Nederland is: Maastricht of Nijmegen. De titel “oudste stad van Nederland” hangt af van welke definitie men toepast. Als het om stadsrechten gaat, hebben Stavoren (1058-’68), Utrecht (1122), Deventer (1123) en Aardenburg (1127) de oudste papieren.

Vijf oudste steden van Nederland

1. Maastricht

Maastricht is ontstaan als Romeinse nederzetting. Een Romeinse weg kwam uit bij een doorwaadbare plek in de Maas, ook wel triecht genoemd. De naam Maastricht betekent dan ook “doorwaadbare plek” langs de Maas.  In het historisch centrum van Maastricht, gelegen tussen drie pleinen: het Vrijthof,  Keizer Karelplein en het Henric van Veldekeplein ligt De Sint Servaasbasiliek.  Aan het Vrijthof liggen ruime terrassen waar u kunt genieten van een stukje echte Limburgse vlaai met een kopje koffie.  Ook vinden hier regelmatig evenementen plaats zoals de bekende optredens van Andre Rieu. De oudste stad van Nederland is de ultieme modestad. Vele bekende modemerken hebben hier hun winkels en er zijn vele leuke boetieks.

2. Nijmegen

De naam Nijmegen is afgeleid van de Latijnse aanduiding “Novio-magus”, wat ‘nieuwe markt’ betekent. In de binnenstad staan prachtige historische momenten zoals het Waaggebouw uit 1612. Maar Nijmegen is zeker ook bekend door de Sint Stevenskerk. De toren van de kerk is op bepaalde tijden te beklimmen. Als je oog hebt voor het verleden kunt je volop genieten van de rijke afwisseling aan cultuurhistorie die Nijmegen, als oudste stad van Nederland, te bieden heeft. Winkelen kunt u n het oude stadscentrum bijvoorbeeld in de Lange Hezelstraat, de oudste winkelstraat van Nederland. Lekker uitwaaien kunt u aan de Waal. Onder het genot van een drankje kunt u op een van de vele terrassen aan de rivier genieten van het uitzicht op de voorbijvarende schepen.

3. Utrecht

Utrecht behoort ook tot het lijstje oudste steden van Nederland. Ze is ongeveer 2000 jaar geleden gesticht door de Romeinen. Sinds 1122 heeft deze Utrecht stadsrechten. Tegenwoordig is Utrecht een stad met een rijke historie en boordevol cultuur. Utrecht heeft talloze rijksmonumenten en werelderfgoed. Symbool van de stad is natuurlijk de Domtoren. 465 Treden leiden u naar de top van de hoogste toren van Nederland en bezorgen u een prachtig uitzicht over de stad. De gezellige en sfeervolle binnenstad kent leuke pleintjes en grachten waaraan het heerlijk vertoeven is op één van de vele terrassen die de stad rijk is.

4. Zutphen

De Hanzetijd bracht Zutphen grote rijkdom. Deze middeleeuwse stad biedt naast een bijzondere architectuur ook een aantrekkelijke mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur. Zutphen kent vele bezienswaardigheden zoals de Wijnhuistoren en de Walburgiskerk. In deze oude stad vindt u talrijke hofjes, waar toeristen even hun benen kunnen strekken en kunnen genieten van een rustige en prachtige omgeving. Biertje?! In hartje centrum van Zutphen vindt u café/restaurant de Hanze-stadsbrouwerij. In het café/restaurant worden wekelijks in de eigen brouwinstallatie op ambachtelijke wijze verscheidene bieren gebrouwen.

5. Stavoren

Stavoren (Starum in het Fries) is de oudste en ooit de rijkste stad van de provincie Friesland. Het was een belangrijke handelsstad. Hier verbleven ook een tijdlang de Friese koningen. Bijna alle straten in Stavoren liggen langs het water, wat het ook leuk maakt om door dit stadje te wandelen. Naast het standbeeld van het vrouwtje van Stavoren, heeft het IJsselmeerstadje meer bezienswaardigheden te bieden. In de zomer is het in Stavoren een komen en gaan van waterrecreanten.