Nederland bloemenland

Nederland bloemenland; Nederland mag met recht een bloemenland worden genoemd. Bloemen en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze geven kleur aan het typische Nederlandse landschap. In het voorjaar maak ik dan ook graag een fietstocht tussen de velden door en wanneer ik vanaf Schiphol vertrek of weer aankom, kan ik met trots genieten van de schitterende bloemvelden vol met tulpen in allerlei kleuren. Bloemen behoren nog steeds tot een van de belangrijkste exportproducten van Nederland, maar ook Nederlanders houden van bloemen en de Nederlandse bloemen trekken jaarlijks veel toeristen uit de hele wereld.

Wekelijks bosje bloemenNederland bloemenland

Dat Nederlanders van bloemen houden blijkt wel uit de volgende cijfers. Uit een recent onderzoek blijkt dat een vijfde van alle consumenten wekelijk een bosje bloemen of een boeket koopt bij een bloemist, op de markt of in de supermarkt. Daarmee loopt Nederland bloemenland nog altijd ver voorop in Europa. De roos, tulp, gerbera en chrysant zijn de populairste bloemen. Ook bij mij gaat er geen week voorbij zonder een boeket bloemen op tafel. Zo net voor de vakantie wil ik het nog wel een keer overslaan, maar dan is het net alsof ik aan de grote schoonmaak ben. Jaarlijks besteden we zo’n 60 euro per persoon aan bloemen. Voor elke gelegenheid neemt de Nederlander wel een bosje mee; naar een verjaardag, huwelijk of uitvaart maar ook als ‘goedmakertje’ of om iemand beterschap te wensen.

Nederland bloemenland ook internationaal

Maar ook in het buitenland staat Nederland bloemenland bekend om zijn bloemen. Zo horen we elkaar jaar weer de paus de magische woorden “Bedankt voor die bloemen uit Nederland” bij de Urbi et Orbi uitspreken. Maar ook van de vele bloemstillevens van Nederlandse bodem, zoals het schilderij de Zonnebloemen van Van Gogh, zijn onze bloemen bekend. Daarnaast trekt Nederland met zijn bloemenevenementen veel internationale bezoekers. Zo bezoeken elk voorjaar zo’n 750.000 mensen de Keukenhof, ’s werelds grootste bloementuin. Daarnaast telt Nederland jaarlijks zo’n 20 bloemencorso’s, een enorme optocht van praalwagens versierd met bloemen, en kun je ook de grootste bloemenveiling ter wereld, FloraHolland, bezoeken.

De tulp; onze nationale bloem

De tulp is, weliswaar niet officieel, onze nationale bloem. Al sinds de 17e eeuw heerst de tulpenmanie in Nederland. De handel in tulpen beleefde toen een gouden tijd. De tulp is nog steeds een belangrijk exportproduct. Jaarlijks exporteert Nederland het grootste deel van de bloemen naar het buitenland, maar gelukkig blijven de Nederlandse bloemen ook hier ongekend populair. Ik zet dan ook met veel liefde en plezier wekelijks een vaas Hollandse trots op tafel!

One Response

  1. Anouk
    Anouk januari 17, 2017 at 4:04 pm | | Reply

    En de export van Nederlandse bloemen blijft maar groeien. Zet u komende zaterdag, Nationale Tulpendag, ook een bosje Nederlandse trots op tafel?

Leave a Reply