Natuurparken in Nederland

Nederland kent veertig natuurreservaten. Deze bestaan in 20 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen met ieder een of meerdere unieke karakteristieke kenmerken. Eerder hebben wij al geschreven over de schoonheid van de Nederlandse natuur. Beleef de natuur van dichtbij en ga op zoek naar edelherten, dassen, bevers! Geniet van de rust en frisse boslucht tijdens het wandelen of fietsen. Een vakantie in de natuur is puur genieten! Hieronder treft u een omschrijving aan van 3 van deze nationale natuurparken in Nederland.

Natuurparken in Nederland: Veluwe Natuurparken in Nederland

De Veluwe ligt in de provincie Gelderland en meet ongeveer 1000 km².  De nationale natuurparken, De Hoge Veluwe en Veluwezoom bieden een uitgebreid natuurgebied waar u naar hartenlust kunt fietsen of wandelen.  Het gebied heeft een fietspad van ruim 40 kilometer.  Er zijn bossen, heidevelden en zandverstuivingen maar juist de rivieren bieden een prachtig en weids landschap. Het hele jaar door kunt u onder begeleiding van een boswachter zowel overdag als ’s avonds wandelingen maken door dit prachtige natuurgebied. De Veluwe biedt u nog veel meer. U vindt in de directe omgeving het beroemde Kröller-Müller Museum.  In Apeldoorn kunt u een bezoek brengen aan paleis Het Loo of het unieke dierenpark de Apenheul. In Arnhem, de hoofdstad van Gelderland, vindt u naast een historisch centrum ook Burgers’ Zoo. De eeuwenoude Hanzensteden Hatten en Harderwijk hebben een historisch centrum. Voor de kinderen kunt u een kijkje gaan nemen in het zeezoogdierenpark Dolfinarium.

Natuurparken in Nederland: De Biesbosch

Natuurparken in NederlandNationaal Natuur Park De Biesbosch ligt op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant en bestaat uit drie delen: Hollandse Biesbosch, Dordtse Biesbosch en Brabantse Biesbosch. Nationaal Park De Biesbosch is een avontuurlijk doolhof rivieren, met eilandjes met wilgenbossen en grillige kreken met glashelder water. Alle bijzonderheden van de Nederlandse flora en fauna zijn hier terug te vinden. De Biesbosch is een van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa en er is dus sprake van eb en vloed. Water, rietlanden en kreken vormen het grootste deel van het landschap. En natuurlijk is de Biesbosch het thuis van de bever! U kunt hier wandelen of fietsen maar ook met een klein bootje of kano de natte, ruige natuur van het moeras beleven.  In alle stilte varend door de smalle kreken. Misschien ziet u wel een ijsvogel, kiekendief of bever.  Hier bent u één met de natuur. De Biesbosch biedt verschillende activiteiten en excursies aan voor jong en oud. Tip : kunt wildkamperen op de paalkampeerveldjes in de Biesbosch. Deze zijn uitsluitend per boot bereikbaar.

Natuurparken in Nederland: Loonse en Drunense Duinen

Natuurparken in NederlandDit nationale natuurpark ligt vlakbij Waalwijk en Kaatsheuvel en in de buurt van de Efteling en De Beekse Bergen. Het gebied is één grote zandverstuiving en het opgewaaide zand zorgt voor duinen en dalen. Soms is het zand zo hoog opgewaaid dat alleen de kruinen van de bomen nog te zien zijn. Het nationale natuurpark heeft 2 populaire ingangen. Eén ervan is de ingang bij de parkeerplaats de Roestelberg. De Roestelberg is een hoog duin aan de rand van De Drunense Duinen. De Roestelberg ligt vlakbij de weg tussen Kaatsheuvel en Waalwijk. De andere ingang vindt u bij Giersbergen, een klein plaatsje onder Drunen. Bij deze ingangen treft u cafeetjes aan waar u heerlijk op het terras kunt zitten met een versnapering en waar u fietsen, mountainbikes, tandems en steps kunt huren.  Vanaf hier lopen via gekleurde plaatjes, fiets- en wandelroutes. De Loonse en Drunense Duinen is populair bij rustzoekers, wandelaars, paardrijders, mountainbikers en gezinnen met kinderen en honden. Het is een groot gebied dus er is ruimte voor iedereen.

Leave a Reply