Nationale Molendag 2017

Op zaterdag 13 en zondag 14 mei is het Nationale Molendag 2017. Een prima gelegenheid om een molen te bezoeken en meer te weten te komen over de geschiedenis van de molens of de verschillende soorten molens die allemaal ooit hebben bestaan. Een groot aantal molens, verspreid over heel Nederland, zijn dat weekend open. Door de molenaars worden activiteiten georganiseerd, die alles met molens te maken hebben. De molens zijn vaak gratis te bezoeken.

Nederland molenland

Nederland staat behalve om de tulpen, kaas en klompen ook bekend om haar vele mooie en historische molens. Vandaag de dag staan er nog 1200 molen verspreid over Nederland. We onderscheiden wind- water- koren- industrie-  en poldermolens.

Geschiedenis van de molen

We weten dat er in de prehistorie al molens in gebruik waren. Het graan werd met de hand tot meel gemalen door middel van maalstenen of wrijfstenen (handmolen). Later kwamen molens waarbij het zware werk verricht werd door paarden (rosmolen). En nog later werd gebruik gemaakt van de energie die de aarde levert, zoals wind en het stromende water.

Windkracht

Vandaag de dag worden de meeste Nederlandse molens ingezet om het water op peil te houden en overstromingen tegen te gaan. Met een flinke storm produceren zij met een stormkracht van 7 á 8 vier keer meer energie dan op een gemiddelde dag. De molens regelen zelf dat de kop en de wieken de wind zo optimaal mogelijk gebruiken.

Toeristische attractie

Veel toeristen willen deze historische bouwwerken bezoeken. Een aantal vrijwillige molenaars laten zo nu en dan de wieken van hun molens draaien om dit zichtbaar te maken voor toeristen. Nergens in de wereld staan zoveel historische molens bij elkaar als in Kinderdijk en ze zijn tot op heden in originele staat bewaard gebleven. 19 Authentieke, iconische windmolens het polderlandschap sieren. Al sinds de 11e eeuw wordt het veengebied van de Alblasserwaard gecultiveerd. Om het water weg te krijgen, werden duizenden sloten gegraven en dijken aangelegd. Sinds de middeleeuwen wordt ook windkracht ingezet om de waterstand op peil te houden. Omdat de veenbodem inklinkt, moest er dag en nacht gemalen worden om het water weg te pompen. Dit is vaak al reden genoeg voor vele toeristen om deze prachtige bouwwerken eens in het echt te bewonderen.

Vereniging De Hollandsche Molen

De Vereniging De Hollandsche Molen werd in 1923 opgericht om de toenmalige grootschalige sloop van wind- en watermolens te stoppen. De molens werden bijna niet meer gebruikt, omdat de onbetrouwbare windbemaling overbodig was geworden door de introductie van elektriciteit.  Van de meer dan 1200 molens die nog in Nederland staan, zijn de meeste in het bezit van gemeentes of stichtingen. De molens die nog in bedrijf zijn worden door vrijwillige molenaars bemand op zaterdagen. Wanneer een molen open is voor belangstellenden, heeft de molenaar aan of bij de molen een speciale blauwe molenwimpel of een vlag uithangen.

Nationale Molendag 2017

Wilt u meer informatie over de Nationale Molendag 2017 of bent u geïnteresseerd in Nederlandse molens, dan is de site van deze vereniging zeker een bezoekje waard.

Eerder verschenen blogs over molens in Nederland: