Limburgse mergelgroeven

Afgelopen weekend zijn we met de kinderen naar Limburg geweest en zijn we ondergronds gegaan in de Limburgse mergelgroeven. De Limburgse mergelgroeven zijn een 250-tal grote en kleine gangenstelsels die in de afgelopen eeuwen in Zuid-Limburg zijn ontstaan ten gevolge van de ondergrondse winning van krijtgesteente en kalksteen. De Limburgse mergelgroeven zijn de moeite waard om een keer bezoeken, vandaar deze blog.

Verwarring over naam mergelgrotten

We kregen een interessante rondleiding van een historicus die veel wist te vertellen over dit gebied. Verbaasd waren wij dat deze groeven die in de volksmond “mergelgrotten van Limburg” worden genoemd eigenlijk helemaal geen correct naam hebben. Het zijn geen echte grotten maar groeven, want het gaat om mijnbouw.  Ook bestaan de “grotten” niet uit mergel  (gesteente bestaande uit klei en kalk), maar uit krijtgesteente. Dit gesteente is over grote delen van Noordwest-Europa in ondiepe tropische zeeën afgezet tijdens het Laat-Krijt en bestaat uit minuscule skeletjes van algen.

 

Gangenstelsels Limburgse mergelgroeven

Limburgse mergelgroevenHet overgrote deel van de circa 250 ondergrondse mergelgroeven is afgesloten vanwege instortingsgevaar of doet dienst als overwinteringsplaats voor vleermuizen. Wij hebben de Sibberberg bezocht. Dit is tegenwoordig de grootste ondergrondse mergelgroeve in Nederland. De gangenhoogte varieert van 2 tot 10 meter en de breedte bedraagt doorgaans 3 tot 5 meter. Moet eerlijk bekennen dat ik soms wel een benauwd gevoel kreeg van de enge gangetjes zo’n tientallen meters onder het aardoppervlakte, het donker, het vocht dat je voelt… Maar de kinderen vonden het geweldig. Steeds meer gangenstelsels worden dan ook toeristisch geëxploiteerd: rondleidingen, mountainbiken, ingericht als museum, als partycentrum, kerstmarkten en houseparty’s.

 

Winnen van mergel

Het ondergronds winnen van mergel (kalksteen) wordt tegenwoordig nog maar weinig toegepast. In Nederland worden kalksteenblokken, bestemd voor de bouw en restauratie, ondergronds alleen nog gewonnen in de Sibbergroeve. Losse mergel voor industriële toepassing wordt in Nederland gewonnen in bovengrondse mergelgroeven (dagbouw).

 

Korte impressie Limburgse mergelgroeven

Wil je meer weten over de mergelgrotten of een bezoekje plannen? Bezoek mergelgrotten.com. Weet jij nog een leuke plek in Nederland om met de kinderen heen te gaan? Ik ontvang graag tips!

 

Tips voor een dagje uit in Zuid-Limburg:

One Response

  1. Wat te doen in Maastricht? - Nederlandinfoblog.nl

    […] rondom Maastricht is er genoeg te ontdekken. Wat dacht u van een bezoek aan de Limburgse Mergelgrotten of de grotten van de Sint Pietersberg, zowel bovengronds als ondergronds ? Speciaal voor kinderen […]

Leave a Reply