Kurhaus Scheveningen

Iedereen die wel eens in Scheveningen is geweest, heeft het statige hotel dat aan de boulevard staat wel gezien. Kurhaus Scheveningen is een gebouw met een rijke geschiedenis en heeft Scheveningen op de kaart gezet.

Geschiedenis van Scheveningen

Scheveningen komt voor het eerst voor in de boeken in het jaar 1281. Het ligt in een duinlandschap met hier en daar een huisje. Halverwege de veertiende eeuw ontstaat er een vissersdorpje met in de kern een kerk. De kerk bestaat nog steeds en dateert uit het derde kwart van de vijftiende eeuw. De kerk ligt dicht aan de kust. Reden hiervoor is de Allerheiligenvloed van 1 november 1570. De stormvloed had een stuk strand weg genomen waar veel visserswoningen op dat moment stonden. Hierdoor is de kerk een stuk richting het water opgeschoven.

Kurhaus Scheveningen

Rond de 18e eeuw kwamen mensen speciaal naar het vissersdorp om naar het strand te gaan en om van het gezonde zeewater en de zeelucht te genieten. De badgasten werden gevolgd door vrouwen en meisjes die de kleding van de badgasten bewaarden. Ook werden de badgasten door de dames afgedroogd en werden er strandstoelen verhuurd. De geschiedenis van het Kurhaus van Scheveningen begint als de gemeente aan Scheveningen, als in eerste plaats in Nederland, toestemming geeft voor het plaatsen van een klein houten badhuis dat door Jan Pronk wordt gebouwd. Badgasten konden behalve van de zee ook gebruik maken van warmwater- en koudwaterbaden. Het zeewater werd gebruikt voor diverse kwalen zoals zwaarlijvigheid, melancholie, slapte en verveling.

Uitbreiding

Voor Scheveningen betekende het nieuwe badhuis een lucratieve trekpleister voor de rijken en in 1826 werden plannen gemaakt voor uitbreiding van het badhuis. In 1828 werd het Grand Hotel des Bains geopend op de plek waar nu het Kurhaus van Scheveningen staat. Op de begane grond bevond zich een galerij waarin chique winkels waren ondergebracht. In 1845 kreeg Scheveningen een tweede badhuis: Zeerust en in 1885 verrees het hotel in de vorm zoals we die nu nog kennen. Een jaar na de opening in 1885, brandde het pand volledig af. Het werd volledig opgebouwd en op zaterdag 19 juni 1887, één seizoen later, werd het herbouwde Kurhaus van Scheveningen door burgemeester Patijn geopend.

Verval

Eind jaren ’60 is het Kurhaus dusdanig in verval geraakt dat sloop van het monumentale gebouw dreigt. Besloten wordt het gebouw in 1969 te sluiten. Een grootscheepse renovatie moet het pand in oude luister doen herstellen. De twee zijbeuken van het gebouw worden volledig gesloopt en herbouwd. In de loop van de jaren ’70 gaat het hotel weer open. In 1989 vindt de laatste wisseling van eigenaren plaats. Tot vandaag is de Steigenberger Hotel Group de eigenaar van het vijfsterrenhotel.

Beroemde gasten

In 1963 trad Marlène Dietrich op bij het grand Gala Du Disque. In het gastenboek staan verder leden van verschillende koninklijke families. Maar ook regeringsleiders en prominenten zoals Winston Churchill, Henry Kissinger en Michail Gorbatsjov. Ook sterren uit de showbizz zoals Audrey Hepburn, Luciano Pavarotti en Bon Jovi wisten hun weg naar het Kurhaus Scheveningen te vinden. De eerste handtekening in het gastenboek is uit 1893 van de toen 13-jarige prinses Wilhelmina samen met haar moeder koningin-regentes Emma.

Kurzaal

De Kurzaal in Kurhaus Scheveningen, thans een nationaal monument, is een exacte kopie van de oude concertzaal. Naast de Stones traden hier nog een hele rits bekende muzikanten, bands en concerten op. Zo was de zaal de vaste uitwijkplaats voor het Haagse Residentieorkest en traden er grootheden op zoals Vladimir Horowitz, Maria Callas, Edith Piaf, Pia Beck, Thelonius Monk, Duke Ellington, Bela Bartok en Leonard Bernstein.

Dagje uit

Naast een bezoekje aan het Kurhaus van Scheveningen is Scheveningen ook een plaats om een dagje heerlijk uit te waaien of te winkelen. Het strand van Scheveningen is ruim drie kilometer lang en ligt pal voor de boulevard. Vlak langs het strand ligt een brede winkelpromenade met winkels en horecagelegenheden. Op het stand vindt u talloze strandpaviljoens. Breng ook een bezoekje aan De Pier in Scheveningen die sinds 2015 compleet is vernieuwd. U bent in 15 minuten in de Haagse binnenstad, waar u heerlijk kunt winkelen. De stad biedt ook culturele activiteiten, zoals een bezoek aan het Gemeentemuseum en het Mauritshuis.

Meer weten over ‘s-Gravenhage of Scheveningen? Lees onze eerder verschenen blogs:
Binnenhof in Den Haag
Attractiepark Madurodam
Pier in Scheveningen