Keukenhof

De Keukenhof is met een oppervlakte van 32 hectare een toeristische attractie van Nederland die u niet mag missen. Ieder jaar trekt de Keukenhof van maart tot en met mei honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Het unieke beeld van de miljoenen bloemen die voor een geweldig kleurenspel zorgen is debet aan dit grote aantal bezoekers. Maar hoe is de Keukenhof ontstaan?

Geschiedenis Keukenhof

De geschiedenis  start in de 15e eeuw toen gravin Jacoba van Beieren haar groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen uit het Keukenduin haalde. De naam Keukenhof is afgeleid van “Keukenduin” dat behoorde tot Slot Teylingen.  In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200ha. In 1857 werden de tuinen door J.D.Zocher en zijn zoon L.F. Zocher heringericht. Beide heren ontwierpen ook het Vondelpark in Amsterdam. Dit park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis. Toen in 1949 een groep belangrijke bloembollenkwekers en -exporteurs het plan bedachten om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken was het lentepark Keukenhof een feit. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.

Doelstelling

Het lentepark is het platform voor de Nederlandse sierteeltsector en is een sterkte ontmoetingsplek voor zakelijke contracten. De nadruk ligt op de 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen en in meer dan 20 bloemenshows presenteren 500 bloemenkwekers snijbloemen en potplanten in al hun mogelijke variaties. Er zijn unieke kunstwerken, verrassende inspiratietuinen en evenementen waar u van kunt genieten. Een aanrader is de Tulpomania tentoonstelling in het Juliana Paviljoen. Iedere week staat een andere bloem centraal. Ook kunt u met de boot tussen de bollenvelden rondom Keukenhof varen. Deze boottochten heten ‘fluistertochten’ dankzij de stille elektrische aandrijving.

Ook voor de kinderen is er genoeg te beleven. Er is een speciale speurtocht,  doolhof, een dierenweide en een speeltuin met klim- en speeltoestellen.

Thema 2017

Het thema voor 2017 is “Dutch Design”. Dutch Design kenmerkt zich door Hollandse nuchterheid gecombineerd met innovatieve oplossingen. Bekende kunstenaars en ontwerpers, zoals Mondriaan en Rietveld, hebben de basis gelegd voor Dutch Design. Ook vandaag worden Hollandse ontwerpers wereldwijd gewaardeerd om hun toonaangevende ontwerpen op het gebied van mode, grafische vormgeving, gebouw- en meubelontwerp. Zij zijn de inspiratiebron voor het thema in het komende seizoen.
Dutch Design is verwerkt in het bloembollenmozaïek, een van de hoogtepunten in het themajaar. Daarnaast zijn de bloemenshows in het Oranje-Nassau Paviljoen geheel in het teken van Dutch Design. Ook twee van de inspiratietuinen zijn aan het thema gewijd: de Mondriaantuin met zijn primaire vierkante kleurvlakken wordt een trekpleister het internationaal publiek. In 2017 is Keukenhof geopend van 23 maart tot en met 21 mei.
Meer informatie over de Keukenhof vindt u op de website van het lentepark.

Leave a Reply