Kaaskop

Nederlanders worden ook wel vaak kaaskoppen genoemd. We weten allemaal wel dat we tegenwoordig die naam krijgen, omdat we bekend staan om de grote productie en consumptie van kaas in Nederland. Maar waar komt de term kaaskoppen vandaan? Ik ben de boeken eens even ingedoken en kwam het volgende verhaal tegen.

KaaskopGeschiedenis van de kaaskop

Toen Napoleon ons land veroverde had hij een groot leger dat werd betaald vanuit Frankrijk. Om aan geld te komen werd door het Franse leger in Nederland belasting geheven. Toen de zaken slechter gingen, werden de Franse soldaten in Nederland niet meer betaald. De soldaten gingen op zoek naar een andere bron van inkomsten. Hun oog viel als snel op de Nederlandse boerderijen. Nederlandse boeren konden in die tijd goed leven van de rijkdommen van het land. Vooral in de omgeving Gouda en Bodegraven lagen de schuren vol met goudgele kazen. De Franse soldaten kregen hier lucht van en gingen regelmatig op rooftocht. De boeren wilden zich verdedigen maar hadden daar de middelen niet voor.

Kaaskop als verdedigingKaaskop als verdediging

Totdat de boeren ontdekten dat ze de kaasvaten hiervoor konden gebruiken. Deze vaten, van oorsprong gedraaid uit wilgenhout, werden eerst alleen gebruikt voor het maken van de kaas.  De boeren kwamen op het idee dit kaasvat te gebruiken als helm. Ze stopten er stro in en een doek om het dragen van zo’n harde kaaskop wat te veraangenamen. Daarnaast bevestigde men er een leren bandje aan voor onder de kin. Met een hooivork in de hand en een kaasvat als helm bleken de boeren een geduchte tegenstander en konden ze het plunderen op hun boerderijen een halt toeroepen. Zo is de scheldnaam ‘kaaskoppen’ ontstaan.

Kaasconsumptie

Maar of dit verhaal nu het enige echte is? Ik weet het niet. Zoeken over het web kom je ook verhalen tegen over een Engelsman die zich in 1596 al verbaasde over het feit dat wij zoveel boterhammen met kaas eten. En ook de Belgische Opstand wordt in relatie gebracht met het woord kaaskop. Hoe dan ook, de Nederlanders staan al eeuwenlang bekend als goede kaasmakers en kaaseters. En laten wij daar maar lekker van genieten!

Leave a Reply