Intocht van Sinterklaas

Afgelopen zondag stond ik weer langs de kade van het kanaal met twee enthousiaste kinderen; de intocht van Sinterklaas. Na wat pieten, in allerlei kleuren maar daar zullen we het nu niet over hebben, op jetski’s kwam eindelijk de boot van Sinterklaas. Honderden kinderen en hun ouders hadden zich weer verzameld om de intocht van Sinterklaas te zien. Maar door alle drukte heen hebben ook wij nog een glimp van Sint mogen opvangen en wat pepernoten van piet in ontvangst mogen nemen. Het begin van een roerige tijd van schoentje zetten en rommelpieten op school tot aan het hoogtepunt op 5 december; pakjesavond.

Gescheidenis van de intocht van SinterklaasIntocht van Sinterklaas

De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats in 1888 in Venray. In Amsterdam wordt al sinds 1934 een jaarlijkse intocht, behalve in 1994) van Sinterklaas gehouden. In 1945 stelden de Canadese bevrijders twintig jeeps ter beschikking. Kolonel Gilday wilde een spectaculaire intocht met zestien sinterklazen, maar tegen zijn zin werd het er maar één. Inmiddels wordt op vele plaatsen in Nederland een intocht gehouden. Waar mogelijk komt Sinterklaas meestal per stoomboot aan, elders arriveert de goedheiligman op andere manieren, zoals per trein, per helikopter of per bakfiets.

Voor de televisie

Sinds 1952 is er een landelijke intocht van Sinterklaas die live wordt uitgezonden op de nationale televisie. Dit programma wordt jaarlijks midden november uitgezonden op een zaterdagmiddag. De eerste intocht was op 22 november 1952 in Amsterdam. Tot en met 1963 is het elk jaar daar gehouden (met uitzondering van 1960, Rotterdam). Sindsdien wisselen de locaties van de televisieopname jaarlijks. De intocht van 1985 was de eerste in een binnenhaven, voordien waren de intochten standaard in zeehavens gehouden. De locatie van de landelijke intocht wordt jaarlijks rond de maand mei bekendgemaakt.

Mijn kinderen worden inmiddels, helaas, te groot en gaan Sinterklaas de komende jaren op een andere manier vieren. Geen intocht van Sinterklaas dus meer voor ons na dit jaar. Wel jammer dat de landelijke intocht in de afgelopen jaren nooit in ons dorp is geweest in het prachtige kanaal. Had zo’n tv-circus wel een keer leuk gevonden. Heb jij het ooit meegemaakt? Laat het mij weten!

 

Andere blogs over tradities rondom de feestdagen:

 

 

 

3 Responses

  1. Waarom zetten we de schoen? - Nederlandinfoblog.nl

    […] Intocht van Sinterklaas […]

  2. Sinterklaas surprise - Nederlandinfoblog.nl

    […] Intocht van Sinterklaas […]

  3. Waarom zetten wij een kerstboom? - Nederlandinfoblog.nl

    […] Intocht van Sinterklaas […]

Leave a Reply