Hollands gerechten

Wat zijn typisch Hollands gerechten? Vraag een Fransman naar het typisch Franse eten en hij zal je waarschijnlijk alles vertellen over croissants en bouillabaisse. De Spanjaard prijst de tapas aan en Italianen zijn gek op hun “pasta di mamma”. Maar hoe zit het met Nederlands eten? Is er zoiets als de traditionele Nederlandse keuken? Het antwoord is ja en de populariteit van deze gerechten lijkt groeiende.

Stamppotjes en stoofpotjes

In de afgelopen paar jaar zijn echte lokale producten en traditionele gerechten van oma steeds populairder geworden. Een klassiek voorbeeld van een Hollands gerecht is ‘stamppot’, een combinatie van gestampte aardappelen met groenten dat vaak met worst(Hema worst) of een gehakbal wordt geserveerd. Dit favoriete maaltje kan worden gemaakt met boerenkool, zuurkool, andijvie of peen en ui (hutspot). Draadjesvlees is een andere klassieker. Dit is een stoofpot van uit elkaar vallend rundvlees, dat urenlang met kruidnagel en laurier op een zacht vuurtje heeft gestaan.

Verleden Hollandse gerechten

De Nederlandse keuken is met name geïnspireerd door het landbouw-  en veeteeltverleden van Nederland. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen met specifieke producten, is er een aantal typisch Nederlandse gerechten en ingrediënten. Een Hollands gerecht is vaak stevig en voedzaam, afgestemd op de overwegend fysieke werkzaamheden die de Nederlander in het verleden deed.

Buitenlandse invloeden

Inmiddels is de Nederlandse keuken verweven met andere culturen. Wie kent de Nederlandse reclame over boerenkool met sambal niet. Maar naast de traditionele gerechten met buitenlandse invloeden, hebben de Nederlanders ook de vele andere keukens zich eigen gemaakt. Aan het koloniale verleden zijn veel gerechten met een Indische of Surinaamse oorsprong ontleend en ook uit de Franse, Italiaanse, Griekse, Duitse en Spaanse keuken zijn gerechten en/of ingrediënten overgenomen. Kortom de Nederlandse keuken is een mengelmoes aan heerlijke gerechten.

Bon appétit! En er is toch niets lekkerders dan gevarieerd eten! Heb jij voor mij een traditioneel Hollands gerecht met buitenlandse invloeden? Ik hou me aanbevolen!

 

 

Leave a Reply