Hoek van Holland

Hoek van Holland is bekend als badplaats voor mensen uit het Rijnmondgebied en is een levendige badplaats die grenst aan de Noordzee en de Nieuwe Waterweg. In de volksmond wordt Hoek van Holland kortweg “de Hoek” genoemd en heeft ruim 10.000 inwoners. De “Hoekenezen” wonen in het dorp. Het gebied bestaat uit drie delen namelijk het dorp, Rijnpoort en stand en duinen.

Ontstaan Hoek van Holland

Hoek van Holland is ontstaan in 1864 ten tijde van het graven van de Nieuwe Waterweg. Rotterdam was in de 19e eeuw al een van de grotere havens in de wereld en had een enorm capaciteitsprobleem door de toename van scheepsbewegingen. Pieter Caland, waterbouwkundig ingenieur, kreeg opdracht om de Hoek van Holland door te steken middels het graven van een vaargeul. Op 31 oktober 1866 kwam de Prins van Oranje voor het steken van de eerste spade voor de ‘doorgraving van de Hoek van Holland’. In feite was dit het officiële startsein voor het graven van de Nieuwe Waterweg.

Tweede Wereldoorlog

Door de ligging aan de monding van de Rotterdamse haven was Hoek van Holland een strategische plek voor de Duitsers. Zij bouwden de Atlantikwall waarvoor Hoek van Holland bijna geheel ontruimd en platgegooid werd. De Hoekenezen namen na de oorlog wraak: Duitsers moesten gearmd zij aan zij over een geruimd mijnenveld lopen om zeker te zijn dat alle mijnen weg waren. Tot op de dag van vandaag zijn deze sporen van de Tweede Wereldoorlog nadrukkelijk aanwezig.

Maeslantkering

De Maeslantkering werd gebouwd tussen 1991 en 1997 en is de grootste beweegbare stormvloedkering en de grootste robot ter wereld. Deze stormvloedkering moet de Zuid-Hollandse gebieden beschermen tegen extreem hoogwater. De Maeslantkering is een voorliggende kering, wat betekent dat hij de eerste klappen opvangt bij hoogwater vanuit zee. Hiermee beschermt de stormvloedkering de inwoners van Zuid-Holland. Het Keringhuis, Publiekscentrum Water bij de Maeslantkering, is elke dag te bezoeken. Tijdens de vakanties worden er kinderactiviteiten georganiseerd met het thema water. Het Keringhuis verzorgt het hele jaar door in de weekenden en tijdens vakanties instaprondleidingen voor individuele bezoekers.

Strand

Het strand van Hoek van Holland is maar liefst 250 meter breed en 3,5 kilometer lang en in de zomermaanden is het heerlijk vertoeven op het strand met alle strandhoreca. Als je op het strand in Hoek van Holland loopt heb je vrij uitzicht op de Noordzee en er zijn strandtenten die 365 dagen per jaar geopend zijn. Tijdens de zomermaanden zijn er veel sportieve activiteiten op het strand. Hoek van Holland kent vele wandelpaden door prachtig beschermd natuurschoon.

Musea

Het Pantserfort is één van de meerdere aanwezige musea met als hoofdthema “Tweede wereldoorlog”. Ook zijn delen van het enorme bunkercomplex vrij te bezichtigen voor het publiek. Andre musea zijn Atlantikwall-museum, kassenmuseum, veerdienstmuseum, redding museum en kustverlichtingsmuseum. Vanaf Hoek van Holland kunt u diverse rondvaarttripjes maken langs de grote schepen. Ook vertrekt dagelijks van Hoek van Holland de ferry naar Harwich in Engeland.