Hoe maak je drop?

Hoe maak je drop? Goede vraag voor een land waar de dropconsumptie zo hoog is. Drop is iets typisch Nederlands. Nergens ter wereld wordt ook zoveel drop gegeten als in Nederland. Gemiddeld eten wij 2 kilo per persoon per jaar. En ik moet met schaamrood op de kaken bekennen dat ik denk dat mijn consumptie nog wel hoger is dan deze 2 kilo per jaar. Maar reken even uit… dat is zo’n 32 miljoen kilo per jaar alleen in ons land. Het is dan ook niet zo raar dat er steeds meer buitenlanders zijn die ook een zakje mee naar huis nemen en zo kom het dat je in steeds meer landen tegenwoordig drop kunt kopen. Maar ga je op vakantie of woon je in het buiteland, zorg dat altijd dat je je eigen drop meeneemt. Just in case…

Drop; nergens hetzelfde

Hoe maak je drop

In de jaren dat ik in The States woonde was drop dan ook een van de dingen die ik erg miste. Zodra we bezoek uit Nederland kregen stonden de zakken drop dan ook hoog op mijn verlanglijstje. Bij de Trader Joe’s, soort van biologische supermarkt, verkochten ze wel bakjes met licorice snoepjes (letterlijk zoethoutsnoep). Maar dit is in de verste verte niet te vergelijken met die heerlijke katjes, muntdropjes of Engelse drop.  Als dropverslaafde wilde ik toch eens wat meer weten over dit heerlijke snoepje en waarom onze dropjes zo anders smaken.

Waar komt drop vandaan?

Het begint allemaal met de wortels van de zoethoutstruik. Deze struik groeit in warme landen. Deze wortels worden gedroogd en gemalen. Water wordt toegevoegd en het geheel wordt gezeefd. Uiteindelijk hou je dan een dropblok over en dat wordt naar Nederland gebracht om er drop van te maken.

Hoe maak je drop? Om drop te maken voegt men de volgende ingrediënten toe (veel meer dus dan alleen de zoethout):

  • Zetmeel om de drop gommig te laten smaken. Vroeger met Arabische gom, nu met zetmeel want dat is veel goedkoper.
  • Suiker. Tegenwoordig bestaat er ook suikervrije drop. Hier zit dus geen suiker in maar zoetstoffen, waardoor je het verschil bijna niet proeft.
  • Salmiakpoeder; om zout toe te voegen.
  • Kleurstof; om de drop zwart of bruin te maken (dropblok is doorzichtig bruin).
  • Smaakstoffen; zorgen er bijvoorbeeld voor dat honingdrop ook echt naar honing smaakt.

Alles gaat bij elkaar in een grote ketel, wordt gekookt en op smaak gecontroleerd (dat is een lekker beroep! Dropproefer). Dan gaat de vloeibare massa naar de gietmachine’s, waar de drop in malletjes wordt gegoten. Dan wordt de drop twee dagen gebakken in een oven van 65 graden, daarna komt in een soort van wasmachine de glans op de dropjes, dit doen ze met olie of bijenwas. Hierna wordt de drop twee dagen afgekoeld en ingepakt te worden. Pas dan is het de drop die wij in de winkel kopen.

Video Klokhuis: hoe maak je drop?

Weer wat wijzer! Heb jij ook een leuk verhaal over een typisch Nederlands snoepje? Laat het mij weten!

 

 

Leave a Reply