Hanzesteden

Zoals ik al eerder schreef, herleef je met kinderen op de basisschool weer alles wat je ooit zelf hebt geleerd over Nederland. Zo heeft mijn dochter het momenteel op school over de Hanzesteden. Zeven mooie plaatsen aan de rivier de IJssel, ieder met een geheel eigen karakter maar allen met een rijke historie. De plaatsen kent u waarschijnlijk wel en misschien heeft u een van de steden wel een bezocht. Maar waar komt de naam Hanzesteden ook alweer vandaan?

Rijke historie Hanzesteden

De Hanzesteden zijn ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden (het Hanzeverbond). Het beschermen van de aangesloten handelslieden en het uitbreiden van de handel waren haar voornaamste doelen. Daarnaast was uitwisseling van kennis en informatie een belangrijke bijkomstigheid.

Hanzeverbond

In haar glorietijd kende het Hanzeverbond maar liefst 150 leden, vooral in Duitsland en Nederland maar ook in Scandinaviƫ, Polen, Vlaanderen, tot in Spanje en Portugal toe. De handelsstroom bestond uit artikelen als zout, vis, granen, hout, bier, wijn, bijenwas en pelzen. De zee en de rivieren vormden een belangrijke schakel in het vervoer van deze goederen. In de Hanzesteden heerste in deze eeuwen volop bedrijvigheid en de economie bloeide als nooit tevoren.

Gouden eeuw

De welvaart uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De van oorsprong kleine nederzettingen groeiden uit tot machtige steden met imponerende stadsmuren en poorten. Maar ook schilders, bouwmeester, dichters en filosofen vestigden zich in de stad en zorgden voor een bloeiperiode op artistiek gebied. Allemaal elementen die met elkaar hun sporen hebben achtergelaten in onze Hanzesteden langs de IJssel!

Zwolle; mijn favoriete Hanzestad

Mijn favoriete stad is Zwolle. Een gezellige winkelstad, die ook op culinair gebied goed scoort. Maar de stad heeft ook werkelijk bijna overal sporen van het rijke verleden. De historische gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische cultuur van deze stad.

Heb je ook een favoriete Hanzestad of ken jij plekjes die bijna niemand nog kent? Deel ze dan met ons zodat wij allemaal kunnen genieten van dit rijke stukje historie van Nederland.

 

Leave a Reply