Geschiedenis van het Tuschinski Theater

Lopend door de Reguliersbreestraat in Amsterdam kom je langs het Tuschinski Theater. Het is een bioscoop en een onderdeel van het Pathé-concern. Het gebouw telt negentien zalen en meer dan 4000 zitplaatsen. Mijn advies is: loop even naar binnen en laat je verbazen! Het interieur met tapijten, muur- en plafondschilderingen en prachtig meubilair ademt historie en rijkdom uit. Vandaar ook deze blog over de geschiedenis van het Tuschinski Theater.

Geschiedenis van het Tuschinski Theater

Het theater dankt haar naam aan de uit Polen afkomstige zakenman Abraham Icek Tuschinski. Tuschinski bezat al enkele bioscopen in Rotterdam toen hij in 1916 besloot een bioscoop in Amsterdam te bouwen. Het moest wel een bijzonder gebouw worden want het moest en zou alle Amsterdamse theaters overtreffen. Het moest groots als een tempel en fraai als een paleis worden. Het Amsterdamse publiek moest versteld staan.

Geschiedenis van het Tuschinski TheaterBouw van theater

De geschiedenis van het Tuschinski Theater start in 1919 toen werd gestart met de bouw. Tuschinski had toen al 600.00 gulden geïnvesteerd o.a. om met verschillende huiseigenaren n overeenstemming te komen en de grond bouwrijp te maken. Het Tuschinski theater werd in extravagante stijl gebouw. Het was een mix tussen de Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco. De gevel van het gebouw werd bekleed met geglazuurde tegels en rijk versierd met keramische tegels.

Opening van theater

Op 28 oktober 1921 werd de bioscoop geopend. Weet een ijkpunt in de geschiedenis van het Tuschinski Theater. Voor deze opening zijn  1500 uitnodigingen verstuurd. De pers die bij de opening aanwezig was, was dan ook zeer onder de indruk van het pand. Het Tuschinski Theater is een ontwerp van de architect Hijman Louis de Jong en werd gebouwd in de verschillende stijlen. De elektrotechnische installatie was vernieuwend door het verwarmings- en ventilatiesysteem dat in het gehele theater de temperatuur gelijk hield. De kosten van het gebouw bedroegen ongeveer 4 miljoen gulden.

Tweede Wereldoorlog

Op vrijdag 18 juli 1941 brak er brand uit in het theater. Twee zalen branden geheel uit en alle originele schilderingen van Pieter den Besten gingen verloren. De materiële schade die tijdens de oorlog is aangericht valt hierbij in het niets. Het cabaret is tijdens de brand van 1942 vernietigd en alle losse beelden in het theater zijn gestolen en de kostbare Western Electric projectoren zijn vervangen door Duitse apparatuur. Na de brand draaiden er slechts nog Duitse films in het theater en traden er alleen nog maar Duitse artiesten op. Het Tuschinski Theater in Amsterdam kwam in Duitse handen en kreeg de niet-Joodse naam Tivoli. Tuschinski zelf werd gevangengenomen en op 1 juli 1942 gedeporteerd naar Westerbork en om het leven gebracht in Polen. Ook Herman Ehrlich en Herman Gerschtanowitz zullen de oorlog niet overleven.

Restauratie van Tuschinski Theater Geschiedenis van het Tuschinski Theater

In de periode 1998-2002 vindt een ingrijpende restauratie plaats en werd het gehele gebouw gerenoveerd en in haar oude glorie hersteld. In de ingangshal van het theater werd in 1949 een herdenkingsplaquette onthuld voor de grondlegger als ook voor zijn eveneens in de oorlog vermoorde compagnons Ehrlich en Gerschtanowitz.

 

Hoewel bijna iedere stad beschikt over een hypermoderne bioscoop, geef ik toch mijn voorkeur aan zo’n prachtig statig pand. Daar mogen meerdere steden wel een voorbeeld aan nemen. Weet jij nog meer bijzondere bioscopen in Nederland? Laat dan een reactie achter op deze blog. Hoor graag van je!

 

Wat nog meer te doen in Amsterdam:

One Response

  1. De wallen - Nederlandinfoblog.nl
    De wallen - Nederlandinfoblog.nl juli 26, 2016 at 9:13 am |

    […] Tuschinski Theater […]

Leave a Reply