Dierentuin Artis

Dierentuin Artis begint in 1938. Relatief laat gezien de eerste openbare dierentuinen in Europa rond het eind van de 18e eeuw opkwamen. Dierentuinen die met name ontstonden omdat rijke vorsten en particulieren in de tuinen van hun verblijven exotische dieren hielden. De oudst bekende Europese dierentuin is Tiergarten Schönbrunn in Oostenrijk.

NATURA ARTIS MAGISTRA

Dierentuin Artis is de oudste dierentuin van Nederland. De dierentuin ligt in het hartje van Amsterdam en werd in 1938 opgericht. De originele naam van dierentuin Artis is Natura Artis Magistra. Dit is Latijns voor “De natuur is de leermeesteres van de kunst”. Oprichters van dierentuin Artis zijn de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller. Het doel van de oprichters is “het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie”. Westerman, Werlemann en Wijsmuller wilden dat dierentuin Artis open zou zijn voor bezoekers. Maar in de eerste jaren is de dierentuin uitsluitend toegankelijk voor de leden van het genootschap. Zij financierden via een aanzienlijk bedrag de dierentuin. Naast financiële ondersteuning kreeg de dierentuin ook regelmatig levende dieren en dieren op sterk water van haar leden. Rond 1900 gaan de deuren van dierentuin Artis daadwerkelijk open voor het grote publiek.

UITBREIDING DIERENTUIN ARTIS

Dierentuin Artis begon als een tuin met een vijver en een orangerie met een terrein van 60 bij 80 meter op het buiten Middenhof. De eerste dierencollectie van dierentuin Artis bestond uit enkele apen, herten en pagegaaien. Daarnaast had Artis het naturaliakabinet van Reindert Draak. Dit was een verzameling van dieren op sterk water, skeletten, schelpen, fossielen en opgezette dieren. Ten behoeve van deze collectie werd in 1850-1855 het “Groote Museum” gebouwd.

In 1839 is de mogelijkheid om de hele beestenboel van kermisexploitant Cornelis van Aken aan te kopen. Deze bestond uit een olifant, leeuwen, een panter, een tijger, een poema, hyena’s, ijsberen, bruine beren, een zebra, lama’s, een kangoeroe, een gnoe, apen en een Boa constrictor. Met deze aankoop wordt een eerste aanzet gemaakt om een volwaardige collectie dieren aan haar bezoekers te tonen. Daarvoor had diertuin Artis meer ruimte nodig en het genootschap kocht steeds meer stukken grond aan in de Amsterdamse Plantage buurt.

DIERENTUIN ARTIS TIJDENS DE TWEEDE WERELD OORLOG

Bezoekers van Artis kwamen niet alleen voor de dieren maar ook om concerten bij te wonen die werden uitgevoerd door bekende orkesten. Ook tijdens de tweede Tweede Wereldoorlog vonden nog concerten plaats. Mensen stonden in lange rijen te wachten voor de ingang van Artis. Dierentuin Artis was door zijn groene en rustige omgeving een geliefde plek voor Amsterdammers. Hier konden de inwoners van de stad een paar uur vrij rond wandelen en ontsnappen aan de Duitse repressie. In de hongerwinter stokte in het westen van het land de aanvoer van voedsel en kregen ook de dieren in dierentuin Artis het zwaar. Voedsel dat werd aangevoerd werd verdeeld tussen mensen en dieren. Artis verleende in de oorlog aan ongeveer 200 Joden onderdak. Zij waren overdag aan het werk als oppassers en ’s avonds zaten ze in het wolven- en berenverblijf, de volière en het ijsberennachtverblijf.

DAGJE DIERENTUIN ARTIS

Dierentuin Artis heeft meer dan 900 soorten dieren.  Bewonder de vele tropische vissen in het monumentale Aquarium en de honderden fladderende vlinders in het Vlinderpaviljoen. Reis door de ruimte in het Planetarium. De ontstaansgeschiedenis van dierentuin Artis maakt dat er zoveel meer te zien en te beleven is in deze dierentuin. Aan het einde van de dag kan men nog een heerlijk hapje eten in het café-restaurant de Plantage of gewoon uitrusten bij de fontein op het Artisplein.