Delfts blauw

Als je aan een buitenlander vraagt wat typisch Nederlands is, krijgt je vaak als antwoord: klompen, molens, kaas en Delfts blauw. Tot een aantal jaren geleden was Delfts blauw aardewerk meer voor mensen op leeftijd en werd het gezien als ouderwets. In menig servieskast of doos op zolder stond dit bijzondere aardewerk verstopt.

Weer helemaal hip

Met de komst van een Delfts blauwe servieslijn van Blond Amsterdam is het aardewerk weer helemaal populair geworden. Met een knipoog naar het bestaande traditionele aardewerk heeft dit bedrijf een complete servieslijn ontwikkeld. Maar ook andere partijen zijn handig ingesproken op deze Holland trend. Tegenwoordig is het patroontje dan ook op veel meer producten terug te vinden dan het aardewerk. Je kunt daarbij denken aan: hand- en theedoeken, ovenwanten, servetten, tassen, sleutelhangers en kaarten.

Geliefd geschenk

Toen wij voor een periode van vier jaar naar Amerika verhuisden, werden we bij ons afscheidsfeest overladen met Hollandse cadeautjes, als klompen, kaasschaven en -prikkers, Delfts blauwe mokken, tegeltjes en de Nederlandse vlag. Op dat moment moesten we erg lachen om al deze ‘troep’. Maar eenmaal in Amerika merkten wij dat deze Nederlandse producten voor onze nieuwe buren, vrienden en klasgenoten heel leuk waren. Als snel kwamen er dan ook geregeld pakketten met Delfts blauwe spullen binnen die we weggaven aan de leraren aan het einde van het schooljaar, bij verjaardagen of feestjes van de buren.

Cultuurgoed

Het Delfts blauw kreeg zo voor ons een hele andere betekenis. Het staat voor een stukje trots op ons land en ons cultuurgoed. Eenmaal terug in Nederland staat de keukenkast dan ook nog vol met Delfts blauw producten. En als we nu een van de mokken of de Delfts blauw kaasschaaf pakken, denken we met weemoed terug aan onze geweldige tijd in The States.

Heeft iets traditioneel Nederlands voor jou ook een andere betekenis gekregen door iets wat je hebt meegemaakt. Laat het mij weten; ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Leave a Reply