De wallen

Amsterdam is de enige historische stad ter wereld waar het historische centrum geen museum is maar een hoerenbuurt. Al vóór 1383 werd Amsterdam in het westen beschermd met een gracht met daaromheen een aarden wal met een palissades (houten palen).  Aan deze burgwallen in het oude centrum van Amsterdam dankt De Wallen haar naam.

Prostitutie De Wallen

Toen Amsterdam uitgroeide tot een havenstad bloeide De Wallen op. De vele scheepsjongens zorgden voor aanwas van prostituees. Al in de 15e eeuw vond in het gebied rond de huidige Wallen prostitutie plaats, wat daarna nooit meer is verdwenen. In een document waarin over prostitutie werd gesproken stamt uit 1413. Hierin staat vermeld dat dienaren van de schout de enigen waren die een bordeel mochten houden. Hoererij werd sinds 1578 strafbaar gesteld en verboden. Het gevolg was dat de bordelen ondergronds gingen. Pas na 1750 worden openbare bordelen weer toegelaten.

Red Light District

Doordat het werk op de schepen die naar het verre Oosten zeilden, levensgevaarlijk was, kwamen veel zeelui niet levend terug. Daardoor waren er heel veel weduwen in de stad. Voor een weduwe was de officiële rouwperiode 1 jaar. Na dat jaar konden ze aan de wereld tonen dat ze weer beschikbaar waren voor contacten door een rode lantaarn bij hun venster op te hangen. Dit is een van vele versies van de oorsprong van de term ‘Red Light District’. Rondom de Oude kerk is een steeg met vele prostitutieramen. Dat is de enige locatie op De Wallen waar het prostitutiebedrijf vanaf het water zichtbaar is. Raamprostitutie ontstaat rond de jaren ’30.

Moorden

In de jaren ‘50 en ‘60 werd de rosse buurt opgeschrikt door een aantal zeer gewelddadige moorden op prostituees. Bij de Finse Henni werd de keel doorgesneden met een kapotte fles. Daarna werd ze uit het raam gegooid en kwam ze terecht op een houten vlonder. De dader is gepakt.

Criminaliteit op de Wallen

De Wallen hebben nagenoeg nauwelijks het imago van een criminele buurt. Het is meer een toonbeeld van Hollandse tolerantie dat ontstaan is in de jaren ’60. De seksuele moraal werd losser en de hoeren lieten zich openlijk zien en gevechten werden met de vuist uitgevochten. Dit was de tijd van de oude penoze.

In de jaren ’70 en ‘80 kwam de drugscriminaliteit op in de ‘rosse buurt’. Bekende namen zijn de Klaas Bruinsma-groep, Willem Holleeder, John Mieremet, Cor van Hout, Sam Klepper. Door de grote financiële belangen ontstaat de georganiseerde misdaad. Ook in de prostitutie komen veel misstanden voor, bijvoorbeeld de vrouwenhandel en gedwongen en minderjarige prostitutie.

Schoonveegactie

Om de criminele infrastructuur van De Wallen aan te pakken heeft de gemeente een groot aantal prostitutieramen opgekocht en er modeontwerpers ingezet. De schoonveegactie van de gemeente Amsterdam was wereldnieuws waarvan zelfs de BBC melding maakte. Maar De Wallen zullen altijd blijven trekken, want het is een uitgaansbuurt en je kunt hier dingen doen die je thuis niet kan of mag!

 

Wat nog meer te doen in Amsterdam:

One Response

  1. AvS
    AvS maart 14, 2016 at 10:00 am | | Reply

    Lees net dat De Wallen in Amsterdam er weer een nieuwe trekpleister bij heeft: http://www.telegraaf.nl/reiskrant/eropuit/25353618/__Amsterdam_opent_uniek_restaurant_op_De_Wallen__.html

Leave a Reply