De stroopwafel

Er is geen Nederlander die de stroopwafel niet kent en ook buiten onze landsgrenzen is deze wafel inmiddels een bekende lekkernij. Een stroopwafel is een wafel die bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met een ruitpatroon en waartussen zoete stroop is aangebracht. Een oud recept beschrijft een siroopwafel die bestaat uit twee krokante wafels die door middel van siroop op elkaar worden gekleefd.

Diameter van stroopwafel

De stroopwafelVan oorsprong hebben stroopwafels een diameter van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 (ministroopwafel) tot 25 centimeter (megastoopwafels) en ook zijn ze verkrijgbaar in andere vormen dan de traditionele ronde wafel. Zo is een stroopwafel in de vorm van een hartje bij mijn dochter een favoriete traktatie op de weekmarkt. De stroopwafels worden op straat, op markten en in diverse soorten winkels verkocht. De in het buitenland aangeboden stroopwafels zijn soms kleiner en duurder dan in Nederland. Stroopwafels kunnen ook verwerkt worden in ijs en andere lekkernijen, zoals stroopwafel vla, taart en cup cakes. De kruimels van de afgesneden randen en mislukte koeken (ook wel snippers genoemd) zijn in zakjes te koop.

Geschiedenis van de stroopwafel

De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de loop van de negentiende eeuw in Gouda. Hoewel het nergens zwart op wit staat, wordt gedacht dat in de bakkerij van Kamphuisen, die in het begin van de 19e eeuw in Gouda werd gevestigd, de eerste stroopwafels zijn gebakken.

Wanneer deze bakkerij precies begonnen is met het vervaardigen van stroopwafels is niet bekend. De komst van een stroopfabriek in 1837 en de vestiging van de eerste gasfabriek in 1853 in Gouda maken het waarschijnlijk dat de eerste stroopwafels enkele jaren na 1853 werden gemaakt.

Stroopwafels werden in die tijd gemaakt van oude koeksnippers, deegresten en stroop en waren daardoor erg goedkoop. Ze werden in de 19e eeuw daarom wel armenkoeken genoemd. Vanaf 1870 werden de Goudse stroopwafels niet alleen in Gouda, maar ook elders vervaardigd. In 1960 telde Gouda nog 17 stroopwafelfabrieken, rond 2000 nog slechts vier.

Recept van de stroopwafel

Wil je een keer zelf stroopwafels maken? Het kost even wat tijd om deze overheerlijke wafels te maken (zo’n 1 uur en 20 minuten, voorbereiding, bereiding, rijzen en afbakken), maar het is zeker de moeite waard om een keer een verse zelfgemaakte stroopwafel te proeven. Hierbij mijn recept!

Ingrediënten voor ongeveer 10 stroopwafels

De stroopwafelVoor de wafels:

 • 500 gr bloem
 • 250 gr boter, gesmolten
 • 150 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker
 • 2 zakjes (van elk 7 gr) gedroogde gist
 • 60 ml lauwe melk
 • 1 ei

Voor de vulling:

 • 250 ml stroop
 • 200 gr bruine basterdsuiker
 • 50 gr (room)boter
 • 1 theelepel kaneelpoeder

Bereidingswijze stroopwafels De stroopwafel

 1. Meng in een grote kom de bloem, gesmolten boter, suiker, gist, melk en ei. Kneed tot een glad, soepel deeg. Leg het deeg neer en laat 45 minuten rijzen.
 2. Verwarm een wafelijzer voor.
 3. Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter grootte van een pingpongbal (ongeveer 4 cm in doorsnee), ook afhankelijk van de grootte van je wafelijzer.
 4. Druk een balletje in het wafelijzer en bak de wafels tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel goudbruin is.
 5. Om de vulling te maken verhit je de stroop, bruine basterdsuiker, boter en kaneel in een steelpan op middelhoog vuur. Roer goed door en zet apart.
 6. Haal de wafel voorzichtig met een spatel of mes uit het ijzer en snijd de wafel horizontaal open zolang het nog warm is. Wacht niet te lang, want dan zullen ze breken.
 7. Verspreid wat van het stroopmengsel op een van de helften en druk de andere helft er weer tegenaan. Herhaal met de andere wafels.

Het lekkerste is de wafel lauwwarm te eten. Smakelijk!

 

Leave a Reply