Dagje Den Bosch

Een dagje Den Bosch is: Een dagje shoppen? Een dagje rondslenteren door oude steegjes en cultuur snuiven? Of een dagje culinair genieten? Je vindt het allemaal terug in Den Bosch oftewel ’s-Hertogenbosch.

Cultuur

De stad dankt haar officiële naam aan “des hertogen bosch”, het bos van Hertog Hendrik I van Brabant. Den Bosch is één van de mooiste en culturele steden in Nederland. De stad van Middeleeuwse panden boven de Binnendieze. Het heeft een prachtig historisch centrum en in de zomermaanden zijn er meerdere podia voor theater en muziekvoorstellingen. Het historisch centrum is het hart van Den Bosch met vele bezienswaardigheden, zoals de Sint Janskathedraal, het stadhuis en de oude vestingwerken.

Bereikbaarheid Dagje Den Bosch

Den Bosch is gemakkelijk te bereiken, met de auto of met de trein. Het station ligt op loopafstand van het centrum en onderweg naar het centrum kom je langs vele horecagelegenheden. Maar je mag natuurlijk niet DE Bossche Bol oftewel een “sjekladebol” vergeten. Verkrijgbaar bij een groot aantal horecagelenheden, maar zorg er wel voor dat je de echte hebt van Jan De Groot.

Bezienswaardigheden dagje Den Bosch

De beste manier om Den Bosch te verkennen, is met een routebeschrijving van de VVV. De VVV ligt aan de markt en is gevestigd in één van de oudste panden wat op zich al de moeite waard is voor een bezoekje.  Met een stadswandeling loop je in je eigen tempo langs smalle karakteristieke straatjes, over pleinen en langs bekende Bossche monumenten. Je kunt echter ook een rondleiding doen onder leiding van een gids. Iedere zaterdag organiseert VVV ‘s-Hertogenbosch een cultuurhistorische stadswandeling waar iedereen aan kan deelnemen.

Het jaar 2016  staat geheel in het teken van Jheronimus Bosch. Het hele jaar door vinden er feestelijke evenementen plaats.  In het Noordbrabants Museum is een overzichtstentoonstelling van Jeroen Bosch. Vele originele werken, ooit verspreid over de hele wereld, worden hier tentoongesteld.

Boottochtje over de Dieze Dagje Den Bosch

Bij een Dagje Den Bsoch hoort een boottochtje over de Binnendieze. Binnendieze Den Bosch, een stroom door en onder de stad ’s-Hertogenbosch heeft door de jaren heen veel voor Den Bosch betekend. De Binnendieze werd gebruikt als watervoorziening, wasplaats en visplaats maar ook als afvalstort. Tot ongeveer 40 jaar geleden was het water nog een open riool (!). Door aanleg van een rioolstelsel in de stad verdween de Binnendieze langzaam. Daar werd in 1972 een stokje voor gestoken. Het vaarwater werd een beschermd stadsgebied. Het water onder de stad is nu met recht een van de historische trekpleisters van ’s-Hertogenbosch.

Culinair Dagje Den Bosch

Dagje Den BoschTer afsluiting van een dagje Den Bosch kun je genieten van verschillende sferen en ga je lekker eten en/of drinken in een lunchroom, restaurant, eetcafé of café die de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch rijk is. De Parade, de Korte Putstraat, de Uilenburg zijn de plekjes voor een culinair dagje Den Bosch. Proef Den Bosch op je eigen manier!

 

Bezienswaardigheden in en om ‘s-Hertogenbosch:

2 Responses

  1. Nederlandse schilders - Nederlandinfoblog.nl

    […] gevierd met exposities en culturele evenementen.  Van 13 februari t/m 8 mei 2016 zijn in het Noord Brabants Museum twintig schilderijen, negentien tekeningen, verschillende drieluiken en beschilderde panelen te […]

  2. Geschiedenis van Den Bosch - Nederlandinfoblog.nl

    […] Wil je de stad ‘s-Hertogenbosch ook een keer bezoeken? Lees onze eerder verschenen blog over een dagje Den Bosch. […]

Leave a Reply