Circuit van Zandvoort

Sinds er auto’s en motoren bestaan, bestaat de behoefte om de snelste te zijn. Zo begint de autosport. Op 26 maart 2017 begint het Formule I-seizoen weer. Ons eigen circuit van Zandvoort mocht vroeger ook meedoen, in 1973 bijvoorbeeld. De jonge Britse coureur Roger Williamson verbrandde levend in zijn bolide en de hele wereld keek toe. Nergens brandweer, de organisatie schoot zwaar tekort.

Ontstaan in Frankrijk

De autorace is ontstaan in Frankrijk. Hier had men de zogenoemde stedenritten; men moest zo snel mogelijk van de ene stad naar de andere stad rijden en weer terug. De races begonnen altijd in Parijs. In 1898 deed de Nederlandse automobielimporteur M.W. Aertnys een voorstel aan de Franse automobielclub. Hij stelde een race voor van Parijs naar Amsterdam in plaats van een race Parijs-Bordeaux of een Parijs-Marseille. Zo gezegd, zo gedaan en op 7 juli ging de Parijs-Amsterdam race van start. De start in Parijs, dan via Dinant en Nijmegen naar Amsterdam en vervolgens weer terug.

Circuit van Zandvoort

In 1906 werd in Scheveningen de eerste echte autorace gehouden in de vorm zoals we hem vandaag de dag ook nog kennen. Op een afgesloten stuk weg werd geprobeerd om zo snel mogelijk een aantal ronden af te leggen. De geschiedenis van het circuit Zandvoort voert terug naar de jaren 30 van de vorige eeuw. Burgemeester Henri van Alphen van Zandvoort dacht in 1938 over het houden van een autorace in zijn zetelplaats. Hij wilde van Zandvoort ook een bekende badplaats maken en organiseerde een autorace om het toerisme te doen groeien en de naam Zandvoort meer aanzien te geven. Liefhebbers van de racerij besloten om een wedstrijd te organiseren op een tijdelijk stratencircuit. Het evenement vond plaats op 3 juni 1939 en trok enkele duizenden bezoekers. Nu moest er alleen nog een permanent circuit komen. Het duingebied ten noorden van Zandvoort werd als locatie gekozen en langs het traject werden houten tribunes gebouwd.

Vertraging

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog liep de realisatie van het circuit de nodige vertraging op. Burgemeester Van Alphen wist de bezetters echter te overtuigen van het nut van het asfaltlint in de duinen, want dit zou dienen als “Paradestrasse”, voor als zij de oorlog zouden winnen. De bezetters vonden dit wel een mooi plan. Hij mag zodoende van de Nazi’s ook alle puinhopen die de oorlog veroorzaakt heeft gebruiken als ondergrond voor “zijn circuit” of “hun paradestraat”. De meeste mensen willen na de oorlog dat de Nederlandse staat weer wordt opgebouwd en een plan als in Zandvoort, past daar echt niet tussen. Daar denken de autosportliefhebbers anders over. Iedereen die zich nuttig wil maken voor de bouw van het circuit reist af naar Zandvoort. Bij de bevrijding van Nederland op 5 mei ligt er al een flink deel van het circuit van Zandvoort, zij het nog wel geasfalteerd. Toen de oorlog ten einde was werd verder gewerkt met het aanleggen van het parcours.

Formule 1

De eerste race werd verreden op 7 augustus 1948. Het treffen trok veel bezoekers, maar telde niet mee voor een kampioenschap. Veel Formule 1 coureurs komen naar Zandvoort. In de jaren ’50 wordt de Formule 1 ontmoeting omgedoopt tot “Grote Prijs van Nederland”. Vanaf 1952 maakte Zandvoort deel uit van het officiële wereldkampioenschap. Een belangrijke stap in de autosportgeschiedenis, want Zandvoort maakte deel uit van een kalender die uit slechts acht races bestond. De laatste Grand Prix van Nederland wordt op 25 augustus 1985 verreden. Sinds de bouw van het Circuit zijn er verschillende legendarische races verreden. Tussen 1948 en 1985 is er 34 keer een Grand Prix verreden, waarbij grote namen als Alain Prost, Jackie Stewart en Niki Lauda als winnaars uit de race kwamen. Hoewel de laatste Formule 1 race in 1985 op het Zandvoortse circuit heeft plaatsgevonden, worden er nog altijd grote races gereden. Denk eens aan de Paasraces, Pinksterraces en DTM.

Sportieve uitdagingen

Voor 2017 staan al een aantal activiteiten gepland op het circuit van Zandvoort. Zo vindt op 26 maart 2017 de Runner’s World Zandvoort Circuit Run plaats. Dit is een loopevenement in de spectaculaire omgeving van Zandvoort, de duinen, het strand en de zee. Op 17 en 18 juni 2017 vindt op Circuit Park Zandvoort geheel in het teken van Cycling Zandvoort, een bijzonder fietsevenement plaats. Voor zowel recreatieve-wielrenners, maar ook voor families, mountainbikers en andere fietsliefhebbers is er veel te zien en veel te beleven.

Leave a Reply