Charles Dickens Festijn Deventer

Op zaterdag 17 en zondag 18 december, het weekend voorafgaand aan Kerstmis, herleeft in volle glorie de 19-eeuwse Engelse stad van Charles Dickens in het historische Bergkwartier van Deventer. Het Charles Dickens Festijn Deventer vindt voor de 26e keer plaats en wordt jaarlijks bezocht door ruim 135.000 bezoekers. Ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver komen er tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. De geur van punch, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen het decor. In heel Nederland bestaat er geen evenement waar de historische sfeer zo goed wordt opgeroepen als tijdens het Dickens Festijn, het hele Bergkwartier is gewoonweg betoverd. Dit komt niet in de laatste plaats door de kerstsfeer met volop lampjes, kerstbomen en lekkernijen. Het Dickens Festijn Deventer is een bijzonder evenement en geheel gratis.

Wie was Charles Dickens? Charles Dickens Festijn Deventer

Charles John Huffam Dickens was een van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens het Victoriaans tijdperk en de eerste literaire chroniqueur. Dickens werd op 7 februari 1812 geboren in Portsmouth. Zijn vader, zoon van een butler, had een administratieve baan bij de marine. Toen hij twaalf jaar oud was, werd zijn vader, een man die altijd boven zijn stand leefde en notoir spilzuchtig was, opgesloten in de Marshalsea-gevangenis voor schuldenaars. Het was toentertijd gebruikelijk dat mensen die hun schulden niet meer konden aflossen werden vastgezet, vaak met gezin en al. Dickens’ moeder en de jongere kinderen verbleven ook in de Marshalsea-gevangenis. Voor de jonge Charles werd een baantje gevonden in een van ratten vergeven schoensmeerfabriek.

Levensverhaal

De kinderarbeid was tijdelijk, maar Dickens beleefde dat niet zo. Het was een abrupt einde van een gelukkige jeugd en het beslissende moment uit zijn leven. Op 15-jarige leeftijd ging hij werken op een advocatenkantoor. Hier leerde hij stenografie en werd kamerverslaggever voor de Morning Chronicle. Het is een wonder hoe Charles Dickens zich in nog geen vijf jaar tijd ontwikkelde van een onbekende verslaggever tot de beroemdste schrijver ter wereld. Veel van Charles Dickens verhalen kwamen in tijdschriften en later ook in boeken. Door de nieuwe druktechnieken van die tijd waren de kosten laag en dat maakte dat Dickens een schrijver voor zowel de middenklasse als de massa werd.

Volksschrijver

Hij was met recht een volksschrijver. Bekend werd hij toen zijn verhalen maandelijks in de The Pickwick Papers verschenen. Door het succes kwam al snel het verhaal over Oliver Twist. Dickens schreef dit boek in 1837-1838. Hij heeft in die tijd nog meer boeken geschreven; Nicholas Nickleby, The Old Curiosity Shop en Barnaby Rudge. Charles Dickens groeide binnen een paar jaar uit van zoon van een schuldenaar tot een literaire sensatie. In 1843 verscheen zijn boek “A Christmas Carol in Prose”, een van de vele kerstverhalen die hij geschreven heeft. Tijdens zijn reizen in Engeland, maar ook in Frankrijk, Italië en Amerika maakte hij er een gewoonte van weeshuizen en gevangenissen te bezoeken. Maar hij stond de behoeftigen ook met steun en geld bij. Hij schonk geld aan weduwen die berooid achterbleven, hielp weeskinderen en jonge prostituees. Charles Dickens overleed op 9 juni 1870. Hij is begraven op de Poets’ Corner in Westminster Abbey, Londen. Op zijn grafsteen stond alleen zijn naam. ‘I rest my claims to the remembrance of my country upon my published works, and to the remembrance of my friends upon their remembrance of me’. Hij wordt nog steeds over de hele wereld gelezen.

Charles Dickens Festijn DeventerCharles Dickens Festijn Deventer

Behalve het Charles Dickens Festijn Deventer is er deels tegelijk de Kerstmarkt van Deventer welke plaatsvindt in de Grote Kerk. Ideaal om ook eens te bezoeken en extra te genieten van je verblijf in Deventer. Het bijzondere aan Kerstmarkt Deventer is dat deze plaatsvindt in de Lebuïneskerk of Grote Kerk. De prachtige klanken van zangkoren begeleiden je. De Kerstmarkt Deventer vindt plaats van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 december 2016. De entree is bedraagt € 3 p.p.

Leave a Reply