Carnaval

Nog even en dan barst in het zuiden van het land het feest weer los; Carnaval! Een van oorsprong katholiek feest dat ook wel Vastenavond (vooravond van het vasten) wordt genoemd. Het wordt officieel in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag gevierd. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond, maar inmiddels start het feest op al op vrijdag en duurt tot dinsdagavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan; de 40 dagen tot Pasen.

Oorsprong

Van oudsher is carnaval een eetfestijn.  De laatste mogelijkheid om zicht te buiten te gaan voor de vastentijd. Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt, omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden. De  Romeinen vierden ook al een soort van carnaval; zoals drink- en eetgelagen, een soort Prins, vermommingen en optochten door de straten.

Carnaval in NederlandCarnaval

In Nederland worden twee soorten carnaval gevierd: het Rijnlandse en het Bourgondische carnaval. De Rijnlandse variant wordt veelal in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant gevierd, de Bourgondische variant in het noorden en westen van Noord-Brabant, in Zeeland en in een groot gedeelte van Gelderland, zoals in de Achterhoek, maar ook in Twente wordt het groot gevierd. Het Rijnlandse carnaval in Nederland is een afgeleide van het Keulse carnaval. Het Bourgondische is ontstaan uit de traditionele eetfeesten tijdens carnaval in vooral Vlaanderen.

Het seizoen

Officieel duurt het feest van zondag tot en met dinsdag, maar in de huidige praktijk is het vaak zo dat er tussen 11 november en het eigenlijke feest al tal van verbonden festiviteiten plaatsvinden, vooral in de laatste weken voor carnaval. Soms vinden er ook op Aswoensdag nog enkele carnavalsactiviteiten plaats.

Op 11 november (de elfde van de elfde) om precies 11.11 uur begint het carnavalsseizoen. In Nederland wordt deze start van het seizoen in vrijwel iedere carnavalvierende plaats met een zekere ceremonie gevierd. De reden voor deze datum ligt bij het getal 11, dat van oudsher als het getal van dwazen en gekken wordt beschouwd. Elk jaar wordt er door elke carnavalsvereniging weer een prins en een of meerdere adjudanten uitgeroepen. Bij sommige verenigingen worden er ook jeugdprinsen en jeugdadjudanten gekozen.

 

Er valt nog zoveel meer te vertellen. In een volgende blog zal ik het hebben over de plaatsnamen die veranderen, de praalwagens en wat is een hip outfit dit jaar??

 

 

2 Responses

  1. Carnaval in Brabant - Nederlandinfoblog.nl

    […] in Brabant; je moet het een keer meemaken! In mijn vorige blog over carnaval had ik het al over de twee soorten carnaval die Nederland kent; het Bourgondisch en het Rijnlands […]

  2. Carnaval 2017 - Nederlandinfoblog.nl
    Carnaval 2017 - Nederlandinfoblog.nl februari 9, 2017 at 2:16 pm |

    […] Carnaval […]

Leave a Reply