Carnaval 2017

Nog twee weken en dan barst het feestgedruis weer los: Carnaval 2017! Dit grootse van oorsprong katholieke feest wordt het meest gevierd in het zuiden van het land onder de grote rivieren. Oeteldonk, Kruikenstad, Lampegat en Kielegat, de grote Brabantse steden die met carnaval zich omdopen,  zijn er klaar voor.  Carnaval 2017

Wanneer carnaval?

Carnaval valt ieder jaar weer op andere dagen. Officieel start carnaval op een zondag. Het tijdstip van de viering van carnaval is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks wordt gevierd. Paaszondag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente op 21 maart. Pasen kan daarmee op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is carnavalszondag. De vroegst mogelijke datum voor carnavalszondag is 1 februari en de laatst mogelijke datum is 9 maart. De formule die gebruikt is voor het bepalen van de datum is ontwikkeld door astronoom T.H. O’Beirne.

Carnaval 2017Vaste gewoonten rondom carnaval

Vorig jaar hebben we al een tweetal blogs geschreven over carnaval met daarin onder andere een beschrijving van de twee soorten carnaval. Naast de verschillen tussen deze twee soorten zijn er ook een aantal vaste gewoonten die ieder jaar weer terug komen:

 

  • Op de “elfde van de elfde” (11 november) om 11:11 uur worden in Brabant de nieuwe carnavalsmotto’s bekendgemaakt. In veel Limburgse plaatsen vinden die dag de eerste vergaderingen van de Raden van Elf plaats als voorbereiding op de komende carnaval. In Maastricht vindt jaarlijks een groot volksfeest op het Vrijthof plaats, dat tienduizenden bezoekers uit heel Limburg trekt.
  • Op de eerste dag van het carnaval ontvangt Prins Carnaval de symbolische sleutel van de stad/dorp uit handen van de burgemeester. Voor drie dagen lang wordt hiermee ‘de macht’ overgedragen.
  • Waar carnaval wordt gevierd, wordt dit gedaan met een grote carnavalsoptocht. In deze tochten rijden praalwagens en lopen mensen, vaak met een vooraf bepaald thema, gemaakt door de carnavalsverenigingen. Per plaats kan de dag van de grote optocht verschillen, maar meestal is deze op zondag. Naast de grote optocht is er vaak ook een kinderoptocht.
  • Iedere plaats heeft een Prins Carnaval. De prins is een gekozen ceremoniemeester, die voorafgaand aan en tijdens carnaval een belangrijke rol speelt binnen de plaats of carnavalsvereniging waar hij prins van is. De prins heeft een gevolg, de Raad van Elf (weer dat magische getal dat een grote rol speelt in het hele carnaval gebeuren). De opmaak van dit gevolg verschilt per regio.
  • De dweilorkesten zijn een vast onderdeel bij de carnaval. Zij verzorgen de muziek in de cafés, feestzalen en in de buitenlucht.

Carnaval 2017 in Oeteldonk Carnaval 2017

Het thema voor de Carnaval 2017 in Oeteldonk, ‘s-Hertogenbosch, is ‘Oeteldonk, daor zit meziek in’.  Alle carnavalsactiviteiten en de optochten zullen dit thema uitdragen. Hoe hier invulling aan wordt gegeven, verschilt per carnavalsvereniging. Ben je benieuwd hoe dit eruit ziet? Kom dan naar de grote optocht in Oeteldonk op maandag 27 februari. De volledige route is: Van Grobbendoncklaan (opstellen), Graafseweg, Hinthamereinde, Hinthamerstraat, Torenstraat, Parade, Triniteitsstraat, Oude Dieze, Verwerstraat, Achter het Stadhuis, Achter het Verguld Harnas, Vughterstraat, Schapenmarkt, Markt, Marktstraat (ontbinding). Zorg wel dat u op tijd aanwezig bent, want carnavalsmaandag is volgens vele Oeteldonkers hét hoogtepunt van carnaval en de grote optocht wordt door duizenden bezoekers bezocht.

Alaaf!!

 

Meer lezen over carnaval? Lees ook onze eerder verschenen blogs:

Leave a Reply