Asperges

Het is weer aspergetijd en dat is dus minimaal 1x per week genieten van de witte goud. Er zijn inmiddels vele bereidingswijzen voor asperges, maar de traditionele manier met beenham en ei is de meest gegeten variant.

Wat zijn asperges?Asperges

De asperge (Asparagus officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. In Nederland kun je de witte en groene asperges kopen. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges.

De aspergeplant

De asperge is een plant die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken, en als groente verkocht. Dit is de witte asperge. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars.

AspergesAspergebedden vallen vaak op in het landschap omdat de grond rond de plant ongeveer een halve meter wordt opgehoogd. Dit is voor de witte asperges, zodat de scheut van de plant dan zijn weg omhoog naar het licht zoekt en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Ook zie je vaak dat aspergevelden worden vaak overdekt met folie. Dit is om de grond te verwarmen zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, maar ook om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naar gelang de temperaturen in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper). Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.

Kwaliteitsklasses

Asperges worden ingedeeld in klasses. Dikte en schoonheid spelen een rol in deze klasseverdeling. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend. Een mooie en goede asperge moet recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.

Prijs

Asperges zijn in verhouding tot andere groenten redelijk duur. Voor de AA-klasse kunnen de prijzen oplopen tot 8 euro per kilo of zelfs meer. Dit komt doordat het een arbeidsintensief product is: elke stengel moet afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden.

AspergesHoe bereid je asperges?

Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Ook is het belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Let hier goed op als je de groente koopt. Eenmaal thuis kan de asperge enkele dagen bewaard worden door ze in een natte handdoek gewikkeld in de groentelade van de koelkast te leggen. Wil je asperges langer bewaren, dan kunnen ze geschild en ongekookt ingevroren worden.  Als je ze dan weer uit de vriezer haalt, moet je ze niet ontdooien, maar ingevroren aan de kook brengen.

Asperges kook je, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaar. Het makkelijkste is in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan (met voldoende water zodat de asperges net onder water liggen) werkt ook goed. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei en gesmolten roomboter.

 

Heb jij nog een overheerlijk aspergerecept voor ons? Stuur het recept op via deze site en wij gaan het recept uitproberen. Alvast bedankt!

Leave a Reply