Anne Frank Huis

Gisteren zijn we met de kinderen naar het Anne Frank Huis geweest. Hoewel de kinderen op school al veel informatie hebben gehad over de Tweede Wereld oorlog en films hierover hebben gezien, maakte dit bezoek een grote indruk op hen. Maar eerder gezegd ook op mij. Op de een of andere manier hangt die indrukwekkende angstige sfeer nog steeds in het achterhuis. Het huis herinnert indringend aan die oorlog, aan de Joodse onderduikers die zich hier twee jaar lang verborgen houden voor de nazi’s, aan Anne Frank en het beroemd geworden dagboek dat zij hier schrijft. Dat het verhaal van Anne Frank nog steeds leeft, bewijzen de dagelijkse wachtrijen bij het Anne Frank Huis. Jaarlijks ontvangt het museum zo’n 1 miljoen bezoekers.

LevensverhaalAnne Frank Huis

Ik denk dat bijna iedereen wel eens heeft gehoord van Anne Frank. Maar weten we allemaal precies haar levensverhaal? Anne Frank is een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereld oorlog moest onderduiken om aan de nazi’s te ontkomen. Anne is geboren in Duitsland, maar haar ouders besloten in 1933 naar Nederland te emigreren omdat Hitler leider wordt van de Duitse regering. De ouders van Anne, Otto en Edith maken zich grote zorgen. Ze zijn niet alleen Joods, ook de economische crisis zorgt voor grote problemen. In Amsterdam kan de vader van Anne een bedrijf opzetten en de kinderen kunnen hier veilig en vrij naar school. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Op 10 mei 1940 valt Duitsland Nederland binnen. De familie Frank is weer in gevaar. Zowel privé als zakelijk worden er steeds meer beperkingen opgelegd. Als Margot op 5 juli 1942 een oproep krijgt voor een Duits werkkamp, vinden Otto en Edith het te gevaarlijk geworden. Ze duiken met het gezin onder in de schuilplaats die ze in de maanden daarvoor voorbereid hebben; het achterhuis (wordt nu dus het Anne Frank Huis genoemd).

Anne Frank Huis

Hoewel het achterhuis nu nog bekend is door de dagboeken van Anne Frank heeft de schuilplaats aan nog eens vier Joden onderdak geboden. Na ruim twee jaar in het krappe achterhuis van Prinsengracht 263 in Amsterdam worden ze ontdekt en naar de concentratiekampen gedeporteerd. Van de acht onderduikers overleeft alleen Annes vader, Otto Frank. Anne wordt na haar dood wereldberoemd door het dagboek dat ze tijdens de onderduik heeft geschreven.

Na de oorlog is het slecht gesteld met het pand aan de Prinsengracht 263 en komt het op de nominatie te staan om gesloopt te worden. Eerst heeft Otto Frank zelf gezorgd om het pand te behouden, door het te kopen. Maar uit gebrek aan financiën heeft hij het toch moeten verkopen.

Anne Frank Stichting

Het is aan een aantal bekenden van Otto Frank te danken – en aan de druk van de publieke opinie – dat Prinsengracht 263 gered wordt van de slopershamer. Een comité van notabele Amsterdammers uit kringen van wetenschap en cultuur neemt het initiatief om het gebouw waar Anne haar dagboek schreef van de sloop te redden. In 1957 wordt de Anne Frank Stichting opgericht, eerst en vooral om het pand Prinsengracht 263 open te stellen voor publiek maar ook, zo staat in de doelstelling van de stichting, om de idealen van Anne Frank uit te dragen. Door gemeente steun en gulle giften van het publiek kan het pand Prinsengracht 263 worden gerestaureerd en wordt op 3 mei 1960 geopend voor het publiek.

Bezoek het Anne Frank Huis!

Dit is in het kort het verhaal van Anne Frank en het achterhuis. Het museum en het Anne Frank Huis is zeer de moeite waard om te bezoeken. Kijk op de website voor meer informatie of om online kaarten te kopen. Dit stukje geschiedenis mag nooit vergeten worden en alleen daarom al moeten wij onze kinderen dit laten zien en beleven.

5 Responses

 1. Kamp Vught - Nederlandinfoblog.nl
  Kamp Vught - Nederlandinfoblog.nl april 26, 2016 at 8:12 am |

  […] Anne Frank Huis […]

 2. De Februaristaking - Nederlandinfoblog.nl

  […] Anne Frank Huis […]

 3. De wallen - Nederlandinfoblog.nl
  De wallen - Nederlandinfoblog.nl april 26, 2016 at 9:37 am |

  […] Bezoek aan Anne Frank Huis […]

 4. Amsterdam Gay Pride - Nederlandinfoblog.nl

  […] Anne Frank Huis […]

 5. Geschiedenis van het Tuschinski Theater - Nederlandinfoblog.nl

  […] Anne Frank Huis […]

Leave a Reply