Amsterdam Gay Pride

Sinds 1996 wordt jaarlijks tijdens het eerste weekend van augustus de Amsterdam Gay Pride gehouden in de binnenstad van Amsterdam. De Gay Pride is een feestelijk evenement met een homocultureel karakter. Dit evenement heeft niet het demonstratieve protestkarakter van de Gay Pride Parades elders in de wereld. Hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride is de Canal Parade, een bonte stoet van boten die op de eerste zaterdag van augustus door de grachten vaart. Jaarlijks komen enige honderdduizenden bezoekers op dit evenement af en is daardoor een van de drukst bezochte publieksevenementen van Nederland.

Stukje geschiedenis

Amsterdam Gay PrideIn 1977 vond in Amsterdam de eerste grote homodemonstratie plaats. Deze was echter niet gericht op de binnenlandse situatie, maar vond plaats uit internationale solidariteit. Dit werd een jaarlijks evenement, dat sinds 1979 Roze Zaterdag heet. Vanaf 1981 vindt dit evenement ieder jaar in een andere stad plaats en kreeg thema’s die betrekking hebben op de Nederlandse samenleving.

In 1994 was de Roze Zaterdag voor het eerst weer in Amsterdam en viel toen samen met de derde EuroPride, die door circa 67.000 bezoekers werd bijgewoond. De Europride werd echter een financieel debacle en de rijdende stoet van versierde opleggers werd door menigeen aanstootgevend gevonden. Dit gold ook voor de jaarlijkse (heteroseksuele) Wasteland-parties die vanaf 1994 vanuit discotheek Richter in de Reguliersdwarsstraat werden gehouden en waarbij vanaf de straat expliciet seksuele activiteiten te zien waren.

Om de goede naam en faam van Amsterdam als homo-uitgaanscentrum hoog te houden werd in 1996 voor de eerste keer de Amsterdam Gay Pride gehouden. Deze was bedacht en georganiseerd door Gay Business Amsterdam. Anders dan Gay Pride Parades elders in de wereld, was die in Amsterdam niet bedoeld als demonstratie of protest, maar puur als feest om de vrijheid en diversiteit te vieren. Het evenement heette om die reden ook “Amsterdam Pride”, al sprak men in de volksmond al gauw van “de Gay Pride” of kortweg “de Pride”.

Botenoptocht Amsterdam Gay Pride

Om anders dan andere steden te zijn is in Amsterdam gekozen voor een parade van boten over de grachten, in plaats van de elders gebruikelijke optochten met versierde wagens. Om het een feest voor iedereen te laten zijn moesten de deelnemers aan de botenparade zich wel enigszins decent gedragen. Inmiddels heeft de botenparade een wat meer politiek en commercieel karakter en varen diverse politieke partijen en grote ondernemingen mee, zoals ING en TNT-post, die sinds 2008 ook als sponsor van het evenement optreden. Volgens de organisatie is dit nodig om de kosten voor beveiliging te dekken, maar critici vinden dat het evenement hiermee haar oorspronkelijke karakter verliest.

Virtueel meevaren

In 2015 vond de 20e editie plaats van de Amsterdam Gay Pride. Aan de Canal Parade deden onder meer boten mee die aandacht vroegen voor de situatie van homoseksuelen onder vluchtelingen, daklozen en in de Overzeese gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden. Ook was er voor het eerst een “lege” boot, die door KPN voorzien was van een 360-gradencamera, waarmee mensen via internet virtueel met de botenparade konden “meevaren”. Qua bezoekersaantallen was de botenparade de drukste sinds jaren.

Amsterdam Gay Pride 2016

Amsterdam Gay PrideIn 2016 is na 22 jaar EuroPride weer terug in Amsterdam en maakt de Amsterdam Gay Pride onderdeel uit van dit gehele evenement. In totaal duurt het festival dit jaar maar liefst 15 dagen met ruim 200 activiteiten, bijeenkomsten, congressen en debatten. Thema van de EuroPride is: ’Join our freedom, feel free to join us!’. Het festival start op zaterdag 23 juli met Roze Zaterdag en duurt tot en met zondag 7 augustus 2016. De jaarlijkse Canal Parade vindt plaats op zaterdag 6 augustus van 14.00-18.00 uur. De floot start de route bij de Westerdok en vaart via de Prinsengracht, Amstel, Nieuwe Herengracht naar de Oosterdok. Een route van ongeveer 6 kilometer die goed toegankelijk is voor het publiek. Want ben je nu gay of niet, het is erg leuk om deze parade een keer mee te maken.

Wat nog meer te doen in Amsterdam:

 

Leave a Reply